Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de bandă desenată realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, prezentată la Bruxelles
muzeul judetean de istorie brasov

Expoziție de bandă desenată realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, prezentată la Bruxelles

„CAN for Balkans”, expoziție de bandă desenată realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, este prezentată până pe 8 ianuarie la Centre Belge de la Bande Dessinée din Bruxelles, cel mai important muzeu din lume al benzii desenate.

Anterior, expoziția a putut fi vizitată la Brașov și Tirana (Albania), iar următoarele destinații sunt Serbia și Macedonia de Nord.

Expoziția curatoriată de Nicolae Pepene prezintă cercetarea științifică a proiectului „CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, proiect câștigător în anul 2020 al apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest, finanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul Programului de finanțare Europa Creativă.

La vernisajul de la Bruxelles au participat și unii dintre premianții apelului: Răzvan Bronescu, câștigătorul marelui premiu cu banda desenată „Aurel Petrescu, the Pioneer of Romanian Animation”, Marjan Milanov și Srdan Todorović (Serbia), câștigătorii locului al III-lea cu lucrarea „The Wind”, și Maximilien Van de Wiele, câștigătorul mențiunii pentru Belgia cu lucrarea „Tuzla”.

Steaua, simbolul care a inspirat designul expoziției

Expoziția „CAN for Balkans” este formată din trei secțiuni: secțiunea principală – „Balcanii în istorie”, cu prezentarea istoriei benzilor desenate istorice din și despre Balcani; secțiunea dedicată primului concurs internațional „CAN for Balkans” și secțiunea cu lucrările câștigătoare ale acestui concurs.

Steaua este simbolul care a inspirat designul expoziției create de curatorul Nicolae Pepene, care este și managerul proiectului european.

„Steaua roșie” este despre trecutul benzilor desenate istorice din Balcani, cu focus pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii BD pentru lumea balcanică în perioada comunistă. „Steaua galbenă”, secțiunea al cărei design a fost inspirat din drapelul Uniunii Europene, cuprinde perspectiva contemporană artistică despre Balcanii în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale realizate de 67 de artiști, dintre care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în cadrul concursului internațional al proiectului european, organizat în perioada martie – iulie 2022.

Cercetătorii echipelor „CAN for Balkans” sunt Dodo Niță și Nicolae Pepene (România), Oltsen Gripshi (Albania), Michel De Dobbeleer (Belgia), Aleksandar Stevanov (Macedonia de Nord), Slobodan Ivkov și Marko Stojanović (Serbia).

Membrii juriului concursului european au fost prof. univ. Adrian Cioroianu (România), istoric, diplomat, autor de scenarii BD, prof. univ. Ardian Isufi (Albania), artist, decan al Facultății de Arte Frumoase din cadrul Universității de Arte Tirana în perioada 2016-2020, Etienne Schréder (Belgia), cunoscut scenarist și autor BD, Drazen Kovacevic, unul dintre cei mai importanți artiști BD din Serbia și Tome Trajkov, promotor al benzii desenate din Macedonia de Nord.

Echipa care a realizat expoziția itinerantă la nivel internațional este formată din Nicolae Pepene (concept, curatoriat, grafic design și design expozițional), Octav Ungureanu (grafic design și animații video), Ovidiu Cociș și Cristi Farcaș (animații video), Mihai Ungureanu și Cosmin Vișan (grafic design), RIZI Design Studio (design pupitru stea) și Ioana Șchiopu (coordonator logistică).

Lansată pe 14 octombrie 2022 la Brașov, în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice, prezentată la Tirana, în perioada 18 noiembrie – 12 decembrie 2022, și Bruxelles, în perioada 21 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, expoziția „CAN for Balkans” va ajunge la Leskovac (Serbia) în februarie 2023 și la Veles (Macedonia de Nord) în martie 2023.

Foto (c) Muzeul Județean de Istorie Brașov