Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de grafică a artistului Mihail György, la Roma
mihail györgy, expozitie

Expoziție de grafică a artistului Mihail György, la Roma

Expoziția de grafică „Perpetuări” ce cuprinde o selecție de lucrări reprezentative ale artistului grafician Mihail György va fi vernisată la Galeria de Artă a Academia di Romania din Roma, pe 5 aprilie.

Artistul, unul dintre cei mai importanți graficieni români, care în anii ‘60 a expus cu curaj „pictură neagră” alături de Paul Neagu, se află acum la venerabila vârstă de 92 de ani – o vârstă a bilanțurilor și a înțelepciunii, pe care, însă, nu le însoțește cu mulțumirea de sine, ci cu disponibilitatea de a se repune în discuție și de a-și petrece lucrările într-o nouă călătorie spre public, se arată în prezentarea expoziției.

„Perpetuări” este curatoriată de Luminița Vasile și va cuprinde 40 lucrări de grafică ale artistului realizate între anii 1968 – 2000, în tehnici diferite (peniță și tuș, creion grafit), însoțite de un catalog.

Scurtă biografie Mihail György

Mihail György a absolvit  Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București si Academia de Arte „I.E. Repin” din Sankt Petersburg (promoția 1959).

Din 1960, a devenit colaborator permanent al Editurii Tineretului, ulterior Editura Ion Creangă. Membru UAP din 1962, a participat cu lucrări la expozițiile internaționale de carte ilustrată – Roma (1963), Bratislava (1967) – și a avut 16 expoziții personale în România şi în străinătate (Germania, USA, Italia – Ravenna, Luxemburg, etc).

Recenzii impresionante au fost scrise de critici de artă precum Virgil Mocanu, Corneliu Antim, Florea Nicolae, Leonid Dimov, Sorana Coroamă Stanca.

La vernisajul de la Roma, publicul e invitat la un joc de complicitate artistică, și anume să intre în atmosfera graficii lui György Mihail printr-un cod vestimentar alb-negru.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până pe 22 aprilie 2023.