Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de grafică, ateliere și tur special, la Muzeul Național de Artă Timișoara
mnart0

Expoziție de grafică, ateliere și tur special, la Muzeul Național de Artă Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara marchează, în a doua parte a acestei săptămâni, Ziua Județului Timiș prin câteva evenimente pentru toate generațiile.

Palatul Baroc va găzdui în zilele de 27 și 28 iulie, un tur ghidat în expoziția „Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuțiu. A retrospective”, un atelier de mediere culturală dedicat copiilor și vernisajul expoziției de grafică „Personalități din Banat”.

Program evenimente Palatul Baroc

Publicul adult este așteptat pe 27 iulie, de la ora 18:30, la un tur ghidat gratuit în expoziția „Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuțiu. A retrospective”. Participanții vor avea șansa să pătrundă, alături de curatoarea expoziției dr. Andreea Foanene, în universul unuia dintre cei mai importanți artiști locali, care a dobândit o recunoaștere internațională în contextul expresionismului abstract, tipic ultimelor decenii. Numărul maxim admis este de 20 de persoane, cu înscriere prealabilă la numărul de telefon 0728278632.

Pe 28 iulie, între orele 10:00 și 11:30, va avea loc un atelier de mediere culturală dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. Pedagogii muzeali, coordonați de muzeograful Alexandru Babusceac, au pregătit activități speciale, caracteristice categoriei de vârstă, care vizeză familiarizarea participanților cu patrimoniul cultural al muzeului, al județului Timiș și al Banatului. Astfel, copiii pot participa la atelierul de tehnici mixte desfășurat în contextul expoziției „Timișoara – Portretul unui oraș”, unde vor avea prilejul de a cunoaște Timișoara prin prisma interpretărilor simbolice ale celor mai reprezentative obiective ale orașului realizate de artiști timisoreni. Înscrierile se fac la 0728278632, în limita locurilor disponibile – cel mult 15 copii, iar participarea este gratuită doar pentru copii.

În aceeași zi, de la ora 18.00, va fi deschisă expoziția „Personalități din Banat”, care cuprinde mai mult de 60 de lucrări grafice de artistul Aurelian Scorobete care redau portretele unor personalități istorice ale Timișoarei și Banatului: oameni politici, artiști, muzicieni, arhitecți etc.

Eugeniu de Savoya, Carol Telbisz, Johann Nepomuk Preyer, Alexandru Mocioni, Laszlo Szekely, Ioachim Miloia, Traian Grozăvescu și Victor Vlad Delamarina sunt câțiva dintre cei care și-au lăsat amprenta asupra istoriei locale și care vor fi prezenți în lucrările expuse. În plus, se vor regăsi portretele suveranilor Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I și al Majestății Sale Margareta. Expoziția va fi deschisă publicului în Galeria L, până pe 17 septembrie 2023.