Expoziție de pictură a artistului macedonean Micko Mice Jankulovski la Galateca
Expoziția de pictură „Beyond the Black” a artistului macedonean Micko Mice Jankulovski va fi deschisă la galeria Galateca din București, în perioada 13 – 18 noiembrie, un concept creat de Kornelija Koneska. Vernisajul va avea loc în 14 noiembrie, la ora 19.00.
Lucrările din cadrul expoziției propun să răspundă vizual la întrebarea: „Ce este dincolo de granițe”?
Cele mai recente serii de picturi conceptuale ale lui Jankulovski se remarcă prin monocromatism, modularitate, multiplicare și minimalism.
Artistul folosește o abordare sistematizantă a formelor de bază, cum ar fi cercuri, pătrate și triunghiuri, pe pânze pătrate mari, folosind doar vopsea neagră. Formele sunt create prin realizarea de diverse structuri pe un strat gros de vopsea neagră. În funcție de modul de lucru, dacă modelele sunt aplicate pe fundal sau devin forme în sine, se obține o impresie suplimentară de pozitiv/ negativ.
Seriile de lucrări sunt create atât prin repetiția structurilor din cadrul pânzelor, precum și prin înmulțirea pânzelor în sine, rezultând astfel lucrări de mari dimensiuni.
Cea mai recentă producție artistică a sa este integrarea în parctică a negrului de fum (cea mai neagră culoare cunoscută) – o culoare descoperită de cea mai nouă nanotehnologie, care oferă o privire asupra necunoscutului dincolo de tot ce se știe despre negru până acum.
Cine e Micko-Mice Jankulovski
Micko-Mice Jankulovski s-a născut în anul 1954 în zona Ohrid, Macedonia și este absolvent al Facultății de Arhitectură Universitatea „Sf. Cyril & Methodius” Skopje Acesta trăiește și lucrează în Skopje, și este una dintre cele mai importante personalități artistice din Macedonia de Nord.
Ca artist, de mai bine de cinci decenii s-a dedicat constant cercetării și creării în pictură și desen dar s-a exprimat prin mai multe discipline artistice (desene animate, pictură pe sticlă, film de animație, palindromuri…).
Biografia sa cuprinde peste cincizeci de expoziții personale în Macedonia de Nord și în străinătate și prezentări notabile la importante expoziții internaționale și bienale din Florența, Sankt Petersburg, Salonic, Torino, Veneția, Larnaca, Varna…
El a primit numeroase premii, printre care: cel mai înalt Premiu Național pentru Realizarea unei vieți în Artă „11. octombrie” (Skopje, N. Macedonia, 2022); Premiul pentru cel mai bun artist (Bienala Larnaca 2021); Premiul Rembrandt pentru excelență în artă pentru 2020 (de la WAVA); Premiul El Greco pentru cel mai bun artist (Art Thessaloniki 2019, Grecia); Premiul Lorenzo Il Magnifico pentru întreaga viață (XII Bienala din Florența 2019, Italia); Artist of the World (Bienala Larnaca 2018, Cipru); Marele premiu (19th International Print Biennal 2017, Varna, Bulgaria); Marele premiu (1997) și două premii speciale (1985, 1971) la World Gallery of Cartoon, Skopje; Premiul orașului Skopje „13 noiembrie” (1985), Medalia de aur (Premiul Consiliului Europei) și Data de argent pentru Design umoristic pe o temă fixă la cea de-a 38-a Expoziție internațională de umor pe tema: Omul și tehnologia din Bordighera, Italia.
Pe lângă numeroase articole, cărți și cataloage care oglindesc activitatea sa, au fost publicate mai multe monografii despre opera lui Jankulovski, cu recenzii ale criticilor de artă autohtoni și străini și istorici de artă de renume internațional precum Aleksandr Borovski, Rusia; Enzo di Martino, Italia; prof. Manos Stefanidis, Grecia; Dr. Melanie Zeferrino, Italia; dr. Zsolt Petrányi, Ungaria; dr. Denitsa Yaneva, Bulgaria, precum și colegii-artişti Maty Grunberg, Israel; Olga Tobreluts, Rusia; diplomatul, scriitorul și poetul Milan Jazbec, Slovenia,…
De asemenea, Jankulovski este inclus în antologia „Caricatura macedoneană” de Vladimir Velickovski (1994) și în antologia „Arte vizuale în Macedonia – secolul XX”, Cartea II – Artă multimedia de Sonja Abadzieva (2017).