Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție dedicată lui Aurel Bordenache, pictor al Casei Regale a României, deschisă la Codlea
aurel bordenache, muzeul traditiilor codlene, curatorial

Expoziție dedicată lui Aurel Bordenache, pictor al Casei Regale a României, deschisă la Codlea

Expoziția „Pictor Aurel Bordenache. 120 de ani de la naștere” este deschisă la Muzeul Tradițiilor Codlene până pe 30 septembrie.

Organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Brașov, expoziția reprezintă o incursiune în opera și viața artistului născut la Huși în 1902.

muzeul traditiilor codlene, expozitie, bordenache

Aurel Bordenache (d. 1987, București) a fost un artist prolific – pictor, grafician și sculptor. A frecventat școli presigioase la Iași și București, apoi a urmat cursurile Paris École des Beaux-Arts.

A lucrat ca pictor si gravor pentru Casa Regală a României. Sala Tronului din Palatul Regal, inaugurată la 1 ianuarie 1935 în prezența regelui Carol al II-lea și a reginei Maria, a fost decorată cu portretele regilor Carol I și Ferdinand I realizate de artist. Aurel Bordenache a creat și basoreliefuri de bronz pentru Mausoleul Eroilor de la Mărăști, construit între anii 1928 și 1940.

Din 1944, s-a stabilit la Codlea (jud. Brașov). Legăturile artistului cu Casa Regală au dus la persecuția sa, după 1947. A fost închis, în perioada 1948 – 1950, apoi a trăit izolat la Codlea, lucrările sale nefiind acceptate în expoziţiile oficiale.

Credit foto: Muzeul Tradițiilor Codlene