
Expoziție dedicată reginei Maria – cu picturi, obiecte și documente – la Sibiu
O expoziție dedicată reginei Maria – care reunește picturi, obiecte și documente – este prezentată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu în perioada 9 mai – 5 iulie, după ce a fost parte din sezonul trecut Art Safari.
„Regina Maria la Brukenthal” aduce în fața publicului lucrări pictate chiar de suverană, piese de mobilier concepute de ea, obiecte personale, o amplă colecție de fotografii cu aceasta și membrii familiei regale, medalii și decorații, precum și colecția sa impresionantă de bijuterii, din patrimoniul Muzeului Național Peleș, Muzeului Național Cotroceni și din colecții private.
„Este cea mai importantă expoziție dedicată familiei regale a României ce a fost organizată la Muzeul Național Brukenthal. (…) De ziua Regalității, la Sibiu avem o «vizită» istorică – regina Maria vine la Brukenthal. Sper ca această expoziție să aducă o mai bună cunoaștere a importanței familiei regale în istoria României”, spune Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.
Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, adaugă: „Întregul mod de viață al reginei Maria poartă amprenta viziunii sale asupra regalității. Devenită suverană în septembrie 1914, s-a implicat în viața politică a țării cu tact și cu îndrăzneală. La 15 octombrie 1922, a avut marea bucurie de a participa, alături de soțul ei, la Încoronarea de la Alba Iulia. Cu coroana pe cap și cu mantie lungă, regina Maria era aidoma împărăteselor bizantine, dar și asemenea domnițelor românce din secolul al XVI-lea”.
Despre regina Maria a României
Regina Mariei a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale. Opera sa îmbogățește patrimoniul național. În 2025 se împlinesc 150 de ani de la nașterea Reginei Maria (1875-1938).
Încă din tinerețe, principesa Maria a manifestat interes pentru pictură și desen, pasiuni care preocupau foarte mult, în acea epocă, aristocrația și nobilimea, iar în familiile regale deveniseră – alături de muzică – „materii” aproape obligatorii în educația vlăstarelor princiare. Primele lecții „foarte bune” au fost luate de tânăra principesă, timp de șase săptămâni, cu profesoara Ruth Mercier, „renumită pentru pictarea florilor”, a cărei „tehnică în acuarelă era fără pereche” și care i-a oferit viitoarei regine „învățături temeinice”. („Povestea vieții mele”, vol. 2).
Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, a pictat exclusiv flori – crini, maci, iriși, nuferi – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau.

„Maci”, regina Maria; curatorial
Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelișor. O parte a creației sale se poate vedea în expoziția de față, realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni.
Expoziția oferă vizitatorilor o veritabilă incursiune în viața și arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei românești.
Imagine: Carte poştală – principesa Maria a României în balconul Castelului Pelişor; cca 1905 – 1907; Atelier fotografic Alfred Brand; Muzeul Național Cotroceni