Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție Dumitru Gorzo la Galeria „Brâncuși” din New York
gorzo

Expoziție Dumitru Gorzo la Galeria „Brâncuși” din New York

O amplă expoziție a lui Dumitru Gorzo, intitulată „Pădurea/ The Forest”, care prezintă mai mult de 50 de lucrări realizate în tehnici situate la graniţa dintre sculptură și pictură, va putea fi vizitată în Galeria „Brâncuși” de la Institutul Cultural Român de la New York între 19 noiembrie 2021 și 19 ianuarie 2022.

Lucrările interoghează relația obiectului artistic cu spațiul de amplasament și pun în evidență spiritul inovativ și iconoclast al cunoscutului artist.

Aceasta este prima expoziție personală a lui Dumitru Gorzo la ICR New York, consolidându-i poziția preeminentă în rândul artiștilor români din America de Nord, potrivit unui comunicat.

Punând în chestiune relația dintre natură și obiect, expoziția ilustrează nevoia irezistibilă a artistului de a umple spaţiul, creând un loc unde oamenii se pierd printre lucrări, iar limitele dintre ființe și artefacte devin neclare.

Lucrările realizate în principal în lemn pictat sunt dispuse sub forma unei „păduri” de totemuri multicolore și forme atropomorfice stilizate, transformând cu totul spaţiul expoziţional.

instalatia padurea icrny2021

Despre proiectul artistic, Dumitru Gorzo a spus: „Lucrările din «Pădurea» sunt compozite. Au mai multe surse, unele dintre ele se aseamănă, în timp ce altele funcționează ca puncte de plecare pentru ceva nou. În asamblu, ca instalație, compozitele au complexitatea unui mediu natural, care este pe cât de familiar, pe atât de surprinzător. Formele sunt brute, haotice și incontrolabile. Au propria lor viață, cumva independente de voința mea. De multe ori încep cu o intenție destul de clară, dar, uneori, au loc modificări în proces. Ar putea fi creșterea lor logică cea care dictează alterările. Alte dăţi, materialul pe care îl folosesc cere o abordare specifică și relaționările cu alte lucruri din capul meu sau din studio. Lucrările din «Pădurea» reprezintă ani de muncă și observație, o acumulare care a început în 2015 şi continuă până astăzi”.

Dumitru Gorzo s-a născut în 1975 la Ieud, în Maramureş, iar în prezent trăiește și lucrează în București și în cartierul Brooklyn din New York. Este co-fondator al ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artişti din România ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrările sale variind de la pictură la sculptură, până la reliefuri din lemn tăiate manual, la lucrări pe hârtie şi instalaţii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

Galeria „Brâncuşi” a fost inaugurată pe 17 septembrie 2021, la capătul unui amplu program de renovare și reamenajare a sediului ICR New York, situat în inima Manhattan. Galeria caută să promoveze artiștii români și româno-americani, constituind o platformă, unică pe scena artistică a metropolei new-yorkeze, de expresie a creativității vizuale românești.

Credit foto: ICR New York