Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Georgeta Năpăruș, la Galeria Romană
ioana d arc, naparus

Georgeta Năpăruș, la Galeria Romană

O expoziție cu lucrări de Georgeta Năpăruș va fi deschisă la Galeria Romană în perioada 4 – 29 iunie 2024, transformând spațiul din centrul Bucureștiului într-unul asemănător unui muzeu.

În fiecare încăpere a galeriei se va afla fie o singură lucrare fie două sau trei, dar apropiate, pentru a oferi publicului mai mult timp de a privi și de a înțelege.

Georgeta Năpăruș (1930 – 1997) a găsit surse de inspirație în folclor și în portul popular, a fost preocupată de evoluția țării după Revoluție și de țesătura de neadevăruri vehiculate în cuvinte și imagini. Pictorița modernistă vizionară se situează în locul în care noul design al televiziunii și computerului se repercutează asupra reflectării omului și ambianței (până la sateliți și la sălile de operație), prin metoda clasică a desenului. A utilizat obiecte ready-made și jocuri, învățând sau intuind rapid tehnicile noi și interfețele lor, se arată în prezentarea expoziției.

În ultimii ani, lucrările ei au apărut frecvent în expoziții de grup și în licitații, printre cele mai recente vândute se află „Ie” (1983), ulei pe pânză, adjudecat contra sumei de 5.500 de euro, la Artmark, în 2022, și „Ioana d’Arc” (1986), ulei pe pânză adjudecat contra sumei de 30.000 de lei, în 2022, la Alis.

Expoziția poate fi vizitată, în perioada 4 – 29 iunie 2024, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.

Foto: „Ioana d’Arc”, de Georgeta Năpăruș (c) Alis