Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție imersivă a scriitorului Cosmin Perța, la Sibiu
cosmin perța

Expoziție imersivă a scriitorului Cosmin Perța, la Sibiu

Expoziția imersivă „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” a scriitorului Cosmin Perța va putea fi vizitată în curtea interioară a Palatului Brukenthal din Sibiu în perioada 7 decembrie – 29 ianuarie.

Expoziția, curatoriată de Ana Negoiță, prezintă o instalație video autobiografică a lui Cosmin Perța.

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii, se arată în prezentarea expoziției. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile.

Conceptul este redat în montajul video bazat pe fotografii din albumul de familie ilustrând succesiunea generațiilor în familia Perța. Imaginile de arhivă se succed pe măsură ce poemul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, este recitat de însuși autorul său, pe parcursul a 30 de minute în care avem să aflăm cum speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit practic din generație în generație, chiar dacă cu modificări de context.

Scurtă biografie Cosmin Perța

Cosmin Perța (n. 1982, Maramureș) este eseist, poet și prozator. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literatură la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporană, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană.

A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut și importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literatură contemporană la editurile Tracus Arte și Paralela 45.