Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție inspirată de idealismul arhitecturii moderniste, în blocul Pherekyde din București
silent ornaments foto cătălin georgescu

Expoziție inspirată de idealismul arhitecturii moderniste, în blocul Pherekyde din București

„Silent Ornaments”, o expoziție de arte vizuale și design ​​inspirată de idealismul arhitecturii moderniste de la începutul secolului trecut, va fi deschisă în vitrinele de la parterul imobilului în stil Art Deco construit de arhitectul Tiberiu Niga în 1936, așa numitul bloc Pherekyde.

Vernisajul are loc pe 15 octombrie, între orele 15:00 și 20:00, pe Calea Victoriei Nr. 122, iar expoziția va putea fi vizitată până în 30 noiembrie 2022.

Curatoarea Carmen Casiuc și galeristul Ștefan Cosma de la Eclectico Studio propun lucrări semnate de artistele Arantxa Etcheverria și Alexandra Mocanu alături de obiecte de mobilier în serii limitate, realizate de arhitecții Ettore Sottsass, Bořek Šípek, Frank Lloyd Wright, Paolo Pallucco, Philippe Starck și scenograful Robert Wilson. Într-o regie scenografică realizată de arhitectul Cristian Corvin și cu o intervenție sonoră realizată de muzicianul Nikita Dembrinski, conceptul expozițional reflectă asupra unui episod din perioada interbelică, în care arta și arhitectura au remodelat identitatea și stilul de viață colectiv din Europa.

Sculptură, tapiserie și obiecte de mobilier

„Silent Ornaments” aduce în prim plan spiritul ludic și talentul oratoric născute din idealismul Modernismului.

Într-un dialog formal cu arhitectura imobilului în care expoziția este găzduită, selecția de sculptură, tapiserie și obiecte de mobilier complică limitele dintre limbajului artistic și cel arhitectural, se arată în prezentarea expoziției.

Cine este Arantxa Etcheverria

Arantxa Etcheverria s-a născut în 1975, în Franța, unde a studiat artele vizuale la Villa Arson, Nisa și scenografie la Teatrul Național din Strasbourg. Din 2013, a început să dezvolte o practică artistică legată de arhitectura modernistă a unui București uitat. Fie că este vorba despre pictură, instalație sau montaj foto și video, lucrările Arantxei Etcheverria sunt rezultatul unei analize minuțioase a geometriei spațiului.

A avut expoziții solo la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Victoria Art Center București, Atelier 35, București, Galeria Creart și Galeria Sector 1, București, Centrul de Interes, Cluj-Napoca, lucrările sale făcând parte din numeroase expoziții de grup în diferite țări. Artista este reprezentată de Galeria Sector 1 din București, România și Galeria Casado Santapau din Madrid, Spania.

Cine este Alexandra Mocanu

Crescută de o mamă realizată ca artistă textilă și un tată cunoscut ca designer de mobilă, Alexandra Mocanu, artistă stabilită în Franța, a crescut în lumea artelor artizanale. Tapiseriile ei sunt realizate din lână țesută pe pânză, unde liniile și culorile atent așezate creează efectul unei tușe picturale. Mocanu a primit premiul de design contemporan pentru munca sa prezentată la PAD Paris în 2018, unde a fost numită „colorată, luminoasă și originală” de președintele juriului PAD Paris, Marie-Laure Jousset. În prezent, lucrează în studioul ei din Pantin, Franța și este reprezentată de Twenty First Gallery din New York, SUA.

Expoziția face parte din proiectul asociației Societatea Utopică Euxine intitulat „Curtea lui Pherekyde”, care transformă temporar una dintre ultimile curți semi-private, cu acces public, din centrul capitalei, într-o scenă a afectelor și a reflexelor memoriei colective.

Credit foto: Cătălin Georgescu