Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție-instalație de Eugen Raportoru, la galeria Creart
resurectie, eugen raportoru

Expoziție-instalație de Eugen Raportoru, la galeria Creart

O expoziție-instalație a artistului Eugen Raportoru este vernisată în seara de 29 martie la galeria bucureșteană Creart. „Resurecție” este curatoriată de Ana Daniela Sultana și poate fi vizitată până în 9 mai.

Expoziția are în prim-plan lucrări minimaliste și monocrome care continuă explorarea plastică între pictură și instalație a artistului vizual recunoscut internațional.

Eugen Raportoru (n. 1961, București) este primul artist român de etnie romă care a reprezentat Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, în 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti. Cu o bogată activitate expozițională, este un artist prolific și foarte activ pe scena locală și internațională.

A urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. A fost îndrumat de maestrul Ion Brodeală, acesta având o influență specială asupra sa, introducându-l în meșteșugul vitraliilor. Mai târziu, pictorii Mihai Cișmaru și Corneliu Baba l-au inițiat în arta picturii, Eugen Raportoru recunoscând că Baba era o personalitate deosebit de puternică ce l-a inspirat și încurajat prin simpla prezență. La vârsta de 14 ani, a avut deja prima sa expoziție în care a expus 30 de lucrări. Deși a lucrat ulterior ca zugrav, pasiunea l-a determinat, în final, să urmeze cursurile de licență și de masterat în Pictură la Universitatea Națională de Arte din București, unde a obținut o bursă și s-a clasat printre cei mai buni studenți. Din 2010, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2011 a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Pictură.