Expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca obiect de artă, la București
Book.art.est, o expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca obiect de artă, e vernisată la 15 ianuarie, între orele 16:00 și 20:00, la galeria Calderon Art Studio, parte a Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din București.
Lucrările explorează multiple viziuni și tehnici prin care cartea devine mai mult decât un purtător de text, transformându-se într-un obiect sculptural, un mediu inedit pentru artiștii plastici și un punct de contact între iubitorii de literatură și pasionații de artă. Astfel, echipa condusă de artistul Daniel Loagăr de la Celula de Artă subliniază importanța cărții ca o componentă fundamentală a culturii, și la propriu, și la figurat.
Evenimente conexe
Book.art.est este însă mai mult decât o expoziție. Între 15 ianuarie și 8 februarie, spațiul va găzdui și o serie de evenimente conexe performative, colaborative și/ sau informative – ateliere de creație la granița dintre poezie și artă vizuală, prezentări ale dedesubturilor industriei editoriale în relație cu artele, recitaluri de poezie, modele noi de încurajare a lecturii și multe altele. Chiar și în seara vernisajului vor avea loc câteva astfel de evenimente, inclusiv un performance intitulat „Poeme ieșite din sertar”, susținut de Daravere, cât și un performance susținut de Oana Kuzmanovski și de Andrei Stan, de la Bucharest Collage Collective. Programul complet al evenimentelor din cadrul Book.Art.Est va fi anunțat pe canalele social media ale Celula de Artă.
De asemenea, Book.art.est este începutul unei inițiative de promovare a lecturii în moduri neconvenționale – Societatea de Lectură Intermitentă „Macondo” (SLIM) își începe oficial activitatea în cadrul expoziției, cu un tur literar inedit al cartierului Icoanei, o lectură publică din autori români contemporani și o prelegere despre abordări editoriale ale cărților-obiect de artă, acestea fiind primele dintr-o serie de evenimente regulate care vor avea loc pe parcursul întregului an.
Creatori din România și Polonia
Spiritul colaborativ și multidisciplinar stă la baza inițiativei Book.art.est, care a fost construită special pentru a încuraja amestecul viziunilor și tehnicilor artistice din sfere diferite.
Astfel, lucrările expuse au fost create fie individual, fie în colaborare, de poeți, sculptori, ilustratori, tipografi, pictori, editori, reuniți în urma unui apel deschis, care a luat sfârșit în decembrie 2024.
Daniel Loagăr (Celula de Artă, Wood Be Nice) și artista Evghenia Gritsku (Ucraina/Polonia/România) au curatoriat propunerile artistice trimise în cadrul acestui apel deschis, încurajând totodată artiștii emergenți prin includerea unor lucrări realizate de studenți, atât din România, cât și ai Academiei de Arte din Wrocław, Polonia.
Expoziția va reuni lucrări ale artiștilor Adam Matthew Smith, Aleksandra Szlek, Alex Manea, Alexandra Neacșu, Alfred Schupler, Ana Cristina Irian, Ana-Maria Panaitescu, Anastasia Ogrenich, Andreea-Eliza Petrov, Andrei Stan, Astitva Singh, Badea Ioana, Bandalac Olimpiu, Cosmin Ciobanu, Cristian Brânzescu, Cristina Barsony, Cristina Chirilă, Dămătăr Gertruda, Daniel Loagăr, Daria Olchowka, Dora Huiban, Duo Katarzyna Tyszkiewicz & dobre_pytanieee, Evghenia Gritsku, Florin Zhu, Gheorghe Marius Adrian, Grigoraș Cosmin-Alexandru, Grindei Teodora Elena / Iulius Horia Costache, Julia Duda, Juncănariu Ingrid, Katarzyna Tyszkiewicz, Kate Karaptan, Klara Tomczak, Laura Sima, Lavinia Mădălina Lucșoreanu, Leo Zarucki, Lincu Alexandra, Livia Marinescu, Louis Kareem Jamal, Mircea Bochiș, Nastase Mihaela, Natalia Jagodzinska, Nicoleta Ababei, Oana Kuzmanovski, Pierre Baston, Popescu Maria Gizella, Ruxandra Niculae, Sophie Augustyniak, Teodora Rotaru, Vigu Georgiana-Nicol, Vîlcu Ioana, Weronika Chrzastek și Zofia Podwika.
Fotografie principală: creație de Weronika Chrzastek