Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție Ion Grigorescu la Muzeul de Artă Constanța
ion grigorescu, crăciun, 2009

Expoziție Ion Grigorescu la Muzeul de Artă Constanța

Lucrări create de Ion Grigorescu vor fi expuse la Muzeul de Artă Constanța sub titlul „Icoane mișcate”. Expoziția este organizată de Muzeul de Artă Recentă, care va lansa catalogul „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 – 2022”, publicat de editura Vellant.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 17 decembrie, la ora 17:00.

„Lucram la mânăstirea Antim, în perioada așa-zisă de ucenicie. Mă pregăteam pentru a primi autorizația de lucru. Când plecam de la mânăstire, treceam prin spatele Tribunalului și am văzut niște camioane din care erau coborâți copii cu cătușe la mâini. Am avut un șoc. Mi-am dat seama că locul ăsta de lucru al meu cu biserica e singurul loc în care omul poate să se mărturisească, să spună ce se întâmplă cu el, fără să se teamă de minciună, de răspunsuri mincinoase. Restul lumii, la Uniunea Artiștilor, în învățământ sau în toate serviciile astea din oraș minciuna era pe primul loc. O epocă înghițitoare îi înghițea pe oameni. Trecuseră atâția ani de socialism și oamenii se adaptaseră. Altfel cum să trăiești? Dar să nu zic de bisericile astea așa foarte oficiale, ca Antimul, ci mai la țară, cum lucram eu, pe la Craiova, prin sate, oamenii sunt simpli și nu-și ascund gândurile. Faptul că lucram în lumea asta mi-a dezvăluit ce înseamnă să fii om. În timp ce angrenajul ăsta al expunerilor în expoziții – aici, în capitala țării – era blocat de relațiile în care oamenii încercau să se ascundă. Și reușeau”, spune artistul Ion Grigorescu.

În urmă cu cinci ani, MARe a lansat primul catalog critic al operei unui artist în viață – „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963-2017”. Acesta cuprinde mai mult de 650 de lucrări cu date tehnice. Ediția nouă este revizuită și adăugită, cu mai mult de 150 de lucrări nou repertoriate.

Foto: „Crăciun” (2009), ulei pe pânză de Ion Grigorescu