Expoziție majoră cu 100 de obiecte ce prezintă o nouă înțelegere a cubismului, la MET
Pictorii şi artiştii cubişti precum Picasso, care au revoluţionat lumea artei, se inspiră de fapt dintr-o tradiţie seculară, cea a iluziei optice, arată o nouă expoziţie la Metropolitan Museum of Art din New York.
„Cubismul este o mişcare artistică radicală (…), cea mai novatoare a secolului al XX-lea. Dar ceea ce am descoperit, este că (Georges) Braque, (Pablo) Picasso și (Juan) Gris”, inițiatorii săi, „erau în dialog direct cu vechii maeștri din secolul XVI până la sfârşitul secolului al XIX-lea”, a explicat, pentru AFP, unul dintre curatorii expoziţiei, Emily Braun, profesoară de istoria artei la Hunter College din New York.
Cel mai important semn al acestei inspirații este descoperit prin intermediul unei picturi cu o vioară și partituri din opera pictorului flamand din secolul al XVII-lea Cornelis Norbertus Gijsbrechts, apoi la americanul William Harnett (1848-1892) şi în final la Braque şi Picasso într-o manieră mult mai destructurată.
Fiecare opera în felul ei oferă o iluzie de perspectivă folosind tehnica trompe-l’oeil.
Braque şi Picasso erau cunoscuţi pentru că se jucau cu extrase din ziare şi colaje în picturile lor pentru a pune la îndoială noţiunea de adevăr.
„Veți vedea în această expoziție naturi moarte în trompe-l’oeil de la sfârșitul secolului al XVII-lea, în care sunt deja prezente primele ziare tipărite”, a continuat Emily Braun.
Potrivit ei, „odată cu invenția presei tipărite (în secolul al XVII-lea), opiniile, editorialele, informațiile fac parte din viața cotidiană și oamenii încep să pună la îndoială veridicitatea lor”.
100 de opere
Expoziția „Cubism and the Trompe l’Oeil Tradition” care se deschide pe 20 octombrie, până în 22 ianuarie 2023, prezintă o sută de opere de la Met și din muzee din lumea întreagă, precum și din colecții private.
Met Museum participă astfel la evenimentele ce marchează 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso (în 1973 la Mougins, în sudul Franței), care vor mobiliza numeroase instituții culturale din Europa și Statele Unite.
„Este un fel de a spune ceva nou despre Picasso, pentru că nu am mai văzut până acum munca sa în această manieră. Felul în care se joacă cu noi și cu spectacolul face parte din această tradiție străveche a trompe-l’oeil”, adaugă Braun.
Expoziția este curatoriată de Emily Braun și Elizabeth Cowling.