Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție Marcel Iancu la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș
art safari, marcel iancu, curatorial.ro

Expoziție Marcel Iancu la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș

Expoziția dedicată de Art Safari artistului și arhitectului Marcel Iancu își începe itinerariul prin țară și va putea fi vizitată la Târgu Mureș începând cu 25 august.

Galeria Cetății Medievale Târgu Mureș va găzdui până pe 4 decembrie expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, directorul Muzeului „Janco Dada”, și organizată la a noua ediție Art Safari, care s-a încheiat pe 7 august.

Marcel Iancu și-a împărțit cariera artistică în două perioade –  primii 46 de ani, în Europa, iar următorii 43 de ani, în Israel. Expoziția organizată de Art Safari este cea mai amplă de până acum prezentă pe teritoriul țării noastre, unde s-a născut.

Continuarea acestei expoziții realizate în premieră națională de Art Safari la Târgu Mureș reprezintă o premieră pentru țara noastră și deschide calea spre noi astfel de parteneriate care permit realizarea de expoziții itinerante.

marcel iancu 1, art safari, curatorial.ro

Marcel Iancu, artist-fenomen

Marcel Iancu (1895, București – 1984, Ein Hod, Israel) a fost un artist-fenomen al secolului XX, nu doar pentru România. Personalitate complexă, artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician și eseist, Iancu a fost în centrul celei mai importante mișcări de avangardă și a avut legătură cu toți marii artiști revoluționari ai vremii.

S-a născut la București, într-o familie de origine evreiască și, în 1914, a plecat în Elveția să studieze. A început cu matematica dar, după doar un an, a renunțat în favoarea arhitecturii, în cadrul Academiei Polytechnikum din Zürich.

Marcel Iancu, autorul afișului primei expoziții a Dadaiștilor

În 1917, a participat la prima expoziție a dadaiștilor la Galeria Dada, în Zurich, împreună cu Hans Arp, Giorgio de Chirico, Paul Klee și Tristan Tzara. Îndepărtându-se de Tristan Tzara, dar rămânând aproape de Hans Arp, Marcel Iancu și-a continuat călătoria prin Europa, după terminarea studiilor și a fost un reprezentant de vârf al Avangardei. În 1919 a înființat, alături de Hans Arp, Alberto Giacometti și Emmy Hennings, grupul Artiștii Radicali.

Creația lui Marcel Iancu a trecut prin mai multe perioade, în funcție de influențele curentelor de avangardă la care lua parte. În perioada de la Zurich și cea imediat următoare, a îmbrățișat experimentul Dadaist, dar odată ce acesta s-a orientat către o afiliere cu Suprarealismul, Iancu s-a îndepărtat de mișcare și a migrat către un limbaj plastic Cubist-Constructivist.

„Cathédrale” este o lucrare din 1933 în care se vede cum Marcel Iancu a migrat artistic către un Modernism moderat, cu accente expresioniste, explorând ceva mai mult din punct de vedere cromatic. În 2019, ea a fost vândută la o licitație cu 80.000 de euro.

Revenirea în România, perioadă de explorare a talentului de arhitect

În 1922, artistul a revenit în România, unde a devenit unul din cei mai importanți promotori ai artei de avangardă, timp în care va continua să expună și în cadrul expozițiilor de artă europene, susținute la Zürich, Paris, Berlin și Varșovia. Anul 1925 a fost un nou an de călătorii prin Europa și cel în care avea să îi întâlnească pe Pablo Picasso și pe Constantin Brâncuși.

În perioada petrecută la București, Marcel Iancu și-a explorat talentul de arhitect, iar în anii ‘30 a proiectat numeroase clădiri moderniste, șocante pentru peisajul bucureștean al vremii. Inspirat de revoluția lui Le Corbusier și de tendințele funcționaliste care se afirmau, au apărut construcții precum Vila Fuchs (Fuchs Villa) și Casa Juster (Juster House).

Marcel Iancu a fost cel care a adus spiritul arhitecturii moderne în România (principalul arhitect modernist al Bucureștiului). Între 1922 și 1938, a proiectat în București mai mult de 40 de clădiri, în principal case pentru o familie.

Întoarcerea în Israel, continuarea carierei artistice

În 1941, odată cu legea anti-semită din România, Marcel Iancu s-a mutat cu familia în Israel, unde și-a continuat cariera artistică, cu același succes. Iancu a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai Israelului, cu 30 de expoziții personale în Tel Aviv, Haifa, New York, Paris, Zurich, Basel și Milano.

După ce a emigrat, artistul nu a mai proiectat deloc locuințe particulare, latură artistică pe care a lăsat-o moștenire doar Bucureștiului. Marcel Iancu a fost un adevărat spirit avangardist, un artist la fel de important pentru arta internațională, precum și pentru arta românească, și o punte de legătură dintre marele și efervescentul Vest și România. În 1953 a consacrat Satul Artiștilor Ein Hod (Ein Hod Artists Village) și a creat Departamentul de Profesori de Artă la Colegiul Oranim.

Program vizitare expoziție și acces

Expoziția „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”, curatoriată de Raya Zommer-Tal, va putea fi vizitată în perioada 25 august – 4 decembrie, de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00, la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș. Accesul este gratuit.

Credit foto: curatorial.ro