Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție retrospectivă de sculptură semnată de Gergely István, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
gergely istvan expozitie muzeul de arta cluj napoca curatorial

Expoziție retrospectivă de sculptură semnată de Gergely István, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Centrul de Artă din Transilvania și Asociația Clujul Comoară, împreună cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează expoziția retrospectivă Gergely István (1939 – 2008), cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Zilelor Maghiare din Cluj.

Vernisajul expoziției va avea loc  pe 13 august, în sălile de expoziții ale Palatului Bánffy.

Expoziţia este deschisă până pe 27 august.

Opere care s-au întors acasă

Pe parcursul vieții, Gergely István a avut puține expoziții personale (ultima fiind cea din 2003 de la Galeriile Korunk din Cluj), iar după moartea sa a fost prezentată doar o mică parte din lucrările sale, în cadrul unei expoziții care a avut loc în anul 2009 la Oradea.

Anul acesta, Centrul de Artă din Transilvania a organizat o expoziție retrospectivă semnificativă, în cadrul căreia au fost prezentate lucrări din diverse etape de creație ale artistului. Gergely István a lăsat moștenire o vastă operă grafică și de sculptură, care are un limbaj unic și inovator, prezentând imagini ale personalităților culturale transilvănene, respectiv lucrări de for public, schițe și desene. Materialele care vor fi expuse „s-au întors acasă”, la Cluj, sub forma unei expoziții organizate la Muzeul de Artă. În această expoziție se regăsesc lucrări cu caracter inovator, unde sunt reiterate imaginile personajelor culturii maghiare transilvănene, într-un panteon personal al artistului.

Născut în Cozmeni, Gergely István (1939-2008) își obține diploma de bacalaureat la Liceul de Arte din Târgu Mureș, în 1958. Devine apoi student al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu, unde îi are ca mentori pe Vetró Artúr, Kós András și Balaskó Nándor. În 1964 își obține diploma și, în perioada 1964-1990, este profesor de desen la Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea pedagogică, Gergely István își consolidează și cariera de sculptor. Lucrările acestuia se regăsesc în mai multe instituții și spații publice din România, precum Oradea sau Sfântu Gheorghe.

Credit foto: Muzeul de Artă Cluj-Napoca