Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Expoziții ce sfidează stereotipii, în iulie în spațiile Celula de Artă
celula de artă fantezie modernă 3

Expoziții ce sfidează stereotipii, în iulie în spațiile Celula de Artă

Galeria Celula de Artă propune pentru luna iulie o nouă serie de intervenții artistice care pun în mișcare spații, idei și formate.

„Nuvo Nouveaux / Reality Under Construction” e inaugurată în 4 iulie, începând cu ora 18:00, la Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Doisprezece artiști sunt provocați să transforme un spațiu inert într-un laborator deschis al realității în lucru. A doua ediție a proiectului „Nuvo Nouveaux” propune o schimbare de perspectivă: de la omagiu istoric la teren de testare pentru o lume post-AI, post-deșeu, post-spectacol.
Lucrările se construiesc la vedere, iar publicul este invitat să observe, să intervină și să participe la această versiune „beta” a prezentului.

Artiști invitați sunt Ada Jugănaru,  Anca Coller, Andreea-Eliza Petrov, Andrei Stan, Alexandru Claudiu Maxim, Alex Manea, Bogdan Negulescu, Daniel Loagar, George Moscal, Ioana Badea, Oana Kuzmanovski, Marian Codrea, Mișu Stanciu, Sasha Meret, Vladimir Păun Vrapciu.

Becoming – Arhitectura vieții

În 8 iulie, de la ora 19:00, la Galeria Verticală din incinta Random Space, are loc vernisajul expoziției „Becoming – Arhitectura vieții”, semnată de Ioana Vîlcu, alături de un performance de poezie contemporană susținut de poeta Ligia Keșișian. Lucrarea propune o reflecție vizuală asupra fragilității și complexității drumului interior, ce explorează procesul de acceptare al sinelui, al deciziilor, al celor din jur iar evenimentul continuă direcția artistică a Galeriei Verticale din 2025, aceea de a expune lucrări de artă textilă însoțite de lecturi din autori români contemporani, într-un demers de împrietenire a celor două forme de expresie artistică.

Ioana Vîlcu, originară din Râmnicu Vâlcea, activează la intersecția dintre artă textilă și poezie. Îmbină tehnici precum serigrafia, vopsirea naturală sau chimică și manipularea materialelor textile pentru a crea obiecte cu o estetică subtilă, imperfectă, dar profundă. Lucrările ei traduc emoțiile în texturi și se inspiră din natură, chimia corpului uman și echilibrul fragil dintre individ și mediu.

Ligia Keșișian este poetă și traducătoare, membră a PEN Club România. A debutat în 2017 cu volumul de poezie „Mici cutremure”, urmat de „Miss Houdini”, în 2019, la editura Charmides. Cea mai nouă carte a ei, „Anul tigrului de apă”, a apărut în 2023, la Casa de Editură Max Blecher. În urma publicării, a fost laureată a premiilor Tânărul Scriitor al Anului 2023, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, Premiul ARCCA pentru Cel mai bun volum de poezie al anului 2023, ex-aequo cu Ion Mureșan, Cea mai bună carte de poezie a anului 2023, la Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș”. În 2024, Ligia a primit rezidența Contrasens la Timișoara, iar în 2025, a câștigat bursa și rezidența Cărturești pentru Poezie. Selecții din poemele ei au fost traduse în franceză, maghiară, italiană, greacă și engleză, în numeroase reviste și antologii. A avut lecturi și performance-uri la festivaluri precum FILIT, Poezia e la Bistrița, Festivalul Internațional de Poezie București, Zilele Literaturii Române la Chișinău, Jazz TM – Strada Fără Nume, Swords și altele.

Memoria materiei – Călătorii între lumi

„Memoria materiei – Călătorii între lumi”, expoziție a artistei Ioana Badea al cărei vernisaj e programat în 11 iulie, de la ora 19:00, marchează începutul colaborării Celulei de Artă cu Cărturești Verona, printr-o explorare a legăturii dintre corpul material al lumii și straturile sale invizibile: memoria, timpul, sacralitatea.

Lucrările ei folosesc materiale brute: cenușă, pământ, pigmenți, foiță aurie, transformate în simboluri sensibile ale unei căutări interioare. Fiecare compoziție devine o hartă a unui spațiu intermediar, o geografie a trecerii și a transformării. Aurul, inserat în contrast cu materia grea, adaugă o lumină metaforică, marcând traseul privitorului printre fragmente sacralizate ale realului.

Expoziția reunește lucrări realizate între 2023 și 2025, într-un parcurs coerent ce reflectă preocupările constante ale artistei pentru dimensiunea ritualică a artei, urmele timpului și spațiul fragil dintre destrămare și revelație.

Expoziții în curs

Totodată, în derulare sunt câteva expoziții găzduite de Celula de Artă și partenerii săi.

„Între Clipă și Ecou”, expoziția artistei Ruxandra Nicolae deschisă la Celula de Artă până la 28 iulie, explorează colajul ca formă de introspecție și expresie afectivă, o punte între emoție și  reacția intensă, spontană, de moment și trăire și experiența profundă, sedimentată în timp.

„Fil d’Or” a artistei Laura Sima, curatoriată de Andreea Eliza Petrov, poate fi văzută la Kulterra Gallery și deschide discuția despre memorie și reconstrucție, unde „firul de aur” leagă fragmentele unei identități în transformare.

„Fantezia Modernă” (foto) este o expoziție colectivă curatoriată de Alex Manea, găzduită la Kinetik. Proiectul reunește lucrări semnate de 17 artiști, printre care Andreea-Eliza Petrov, Bogdan Negulescu, Ingrid Juncanariu, Alexandru Claudiu Maxim și Diana Bleiceanu. Expoziția investighează mitologia și fantezia în contextul lumii contemporane, creând un spațiu în care granițele dintre realitate și imaginar devin fluide, iar spectatorul este invitat să pătrundă într-un univers de dialoguri fascinante între ficțiune și cotidian.

Celula de Artă este un proiect cultural independent condus de artiști (artist-run), ce a debutat în 2017 și se manifestă în multiple spații de artă contemporană permanente sau temporare.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.