Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziții cu lucrări de pictură, grafică, gravură de Eva Radu și Răzvan Dragoș, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
muzeul national constantin brancusi

Expoziții cu lucrări de pictură, grafică, gravură de Eva Radu și Răzvan Dragoș, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

Vernisajul expozițiilor „Rapsodia sufletului”, cu lucrări de pictură semnate Eva Radu, și „Antropomecanomorf”, lucrări de grafică și gravură semnate Răzvan Dragoș, va avea loc pe 19 octombrie, la ora 17.30, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”.

Eva Radu (n. 26 martie 1986, Râmnicu Sărat), pe numele său real Radu Aura Evelina, este considerată ca fiind unul dintre cei mai buni pictori-portretiști contemporani.

A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, licență (2008), masterat (2010) și doctorat (2017). Din anul 2010 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și membră Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO, Paris (FR). A organizat 10 expoziții personale și a participat la peste 150 de expoziții de grup în Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, România, Spania și Turcia.

A obținut peste 70 de premii, medalii, distincții, nominalizări, burse, diplome de onoare, excelență și merit. Cel mai recent premiu este premiul II la Bienala Internațională de Arte Grafice „Constantin Brâncuși”, organizată de Muzeul Național „Constantin Brâncuși”.

Exercițiu onest al portretisticii

Expoziția de pictură intitulată „Rapsodia sufletului” aduce în atenția publicului un exercițiu onest asupra portretisticii reliefând câțiva factori indispensabili și totodată însușiți, de pildă: volumetria excelent redată și „scăldată” într-un joc perpetuu de luminozități, apoi exercițiul cromatic raportat la armonia necontenită a nuanțelor, poziționările sugestive ale modelelor „orchestrate” cu meticulozitate de către aceasta pentru a defini expresia, tipologia pensulației, materialitățile redate, identificarea unei anumite atmosfere, recuperarea dialogului estetic (cu trimiteri secvențiale la câteva curente artistice) și nu în ultimul rând identificarea și cuantificarea „geometriei sufletești”.

Răzvan Dragoș, (n. 24.05.1992, Alexandria) este absolvent al Universității Naţionale de Arte din Bucureşti, Licență (2015), Disertație (2017), Doctorat (2020), student (programul Erasmus) la Academia de Arte Frumoase din Praga/ Cehia (2016-2017), student (invitat) la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău/ Republica Moldova (2015), student invitat la Universitatea de Arte din Poznan/ Polonia (2014).

Răzvan Dragoș a semnat 7 expoziții personale și a participat cu lucrări în peste 200 de expoziții de grup pe plan național și internațional (Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Coreea de Sud, Franța, Italia, Peru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia).

„Răzvan Dragoș și-a asumat responsabilitatea și cumva misiunea, aproape sacerdoțiu de a intra în metabolismul, în anatomia, în complexitatea graficii, a desenului din totdeauna, desenului major. Că printre anumite lucrări prezente în expoziție și investigațiile lui Albrecht Dürer de pildă, sau investigațiile lui Leonardo da Vinci nu există nicio diferență de atitudine, nicio diferență de principiu, există o diferență de timp și o diferență de obiectiv”, este de părere criticul de artă Pavel Șușară.

Curatorul celor două expoziții este Ovidiu Ionescu, profesor la Universitatea de Arte București.