Expoziții de grafică, pictură și fotografie, toamna aceasta la Muzeul de Artă Brașov
Expoziții de grafică, pictură și fotografie vor avea loc toamna aceasta la Muzeul de Artă Brașov, unde va fi marcat un debut artistic, iar programul va fi completat de publicații de specialitate care își vor aduce contribuția la cunoașterea patrimoniului artistic brașovean și a activității de restaurare a muzeului.
Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă
Expoziția „Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă”, curatoriată de Alexandra Ardelean, aduce în atenția publicului o artistă autentică, boemă și cu adevărat fascinantă. Reunind lucrări de grafică și pictură din zece colecții private din România, publicul are ocazia să descopere creația artistei în ansamblu, trecând prin multiple decenii de creație și diversitate stilistică, a explicat curatoarea pentru Curatorial.ro.
Magdalena Rădulescu a refuzat constant îngrădirea în stiluri artistice. „Subiectele abordate de ea sunt variate, cu iz oriental, alteori pur românești, pline de farmec și povești spectaculoase. Horele românești, călușarii și artiștii circului sunt printre temele care se regăsesc des în această expoziție, iar autoportretele aduc vizitatorul față în față cu o femeie plină de putere, cu un caracter excentric și independent, dar cu o creație de o sensibilitate copleșitoare”, a remarcat Alexandra Ardelean.
Expoziția „Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă” este găzduită de Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Rectoratul Universității din bd. Eroilor 29) și poate fi vizitată până pe 30 octombrie 2022. Expoziția va fi prezentată și prin intermediul publicației realizate de Muzeul de Artă Brașov, autor Alexandra Ardelean.
Propaganda comunistă în artă
Fațada sediului Muzeului de Artă Brașov este în proces de restaurare, însă în perioada 14 – 30 octombrie este programată expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989). Colecția Muzeului de Artă Brașov”. Ea scoate la suprafață un subiect istoric, dar cât se poate de actual.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, fiind organizat în cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov.
Mihai Mohaci și Ahes Andrei
Luna noiembrie aduce două expoziții temporare la sediul Muzeului de Artă Brașov.
„Mihai Mohaci. Incursiune în fantastic”, curatoriată de dr. Radu Popica, manager al muzeului, va putea fi vizitată în perioada 4 noiembrie – 4 decembrie 2022.
Un eveniment important în această perioadă va fi debutul artistic al artistului Ahes Andrei Stănescu, cu expoziția „Ahes – REALities”, în perioada 3 noiembrie – 4 decembrie 2022. Absolvent al Liceului de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch” Brașov, el va avea în cadrul muzeului brașovean prima expoziție personală.
„Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”, expoziție foto
Finalul anului 2022 marchează începutul expoziției de fotografie a arhitectului Teofil Mihăilescu, „Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”, curatoriată de drd. Andreea Pocol. Această expoziție va plasa în planuri paralele Brașovul vechi și nou, prin intermediul artei fotografice, din perspectiva arhitectului.
Pe lângă activitatea expozițională, Muzeul de Artă Brașov pregătește lansarea unor publicații de specialitate: „Muzeul de Artă Brașov. Patrimoniu salvat”, autor Radu Tătaru, restaurator; „Centrul artistic Brașov de la origini până în contemporaneitate. Artele plastice (sec. XV- XXI)”, autor dr. Radu Popica; „Repertoriul colecției Mișu Popp din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov”, autor drd. Andreea Pocol.
Credit foto: Muzeul de Artă Brașov, imagine din expoziția „Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă”