
Expoziții inaugurate primăvara aceasta în Europa
Artă adoptată de Franța, cultură modelată de creatori imigranți, artă germană și britanică se regăsesc începând cu această primăvară în importante muzee din capitale europene.
Roma
„Caravaggio 2025” e prezentată la Palazzo Barberini din Roma între 7 martie și 6 iulie.
Expoziția cu lucrări ale pictorului baroc e organizată pentru a coincide cu Jubileul Bisericii Catolice. Nu este tocmai o retrospectivă, deoarece Galeriile Uffizi din Florența și alte instituții italiene păstrează o parte din prețioasele lor Caravaggio, dar Palazzo Barberini a împrumutat pentru expoziție mai multe lucrări din străinătate, între care „The Cardsharps” (1595), o pânză care rareori părăsește Muzeul de Artă Kimbell din Fort Worth, Texas.
Amsterdam
„Anselm Kiefer – Spune-mi unde sunt florile” este prezentată la Muzeul Stedelijk și Muzeul Van Gogh din Amsterdam între 7 martie și 9 iunie.
Artistul german cunoscut pentru realizarea de picturi și sculpturi de mari dimensiuni tratează traumele care încă persistă în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Înaintea unei retrospective americane care va avea loc la St. Louis în toamnă, această expoziție în două părți acoperă două dintre cele mai importante muzee din Amsterdam.
Muzeul Van Gogh va expune pânzele lui Kiefer alături de cele ale lui Vincent van Gogh, în timp ce Muzeul Stedelijk prezintă unele dintre cele mai grandioase instalații ale lui Kiefer, inclusiv una nouă care acoperă o scară întreagă.
Paris
Una dintre ultimele expoziții organizate la Centrul Pompidou înainte de închiderea acestuia pentru cinci ani în care va fi renovat, este o amplă cercetare asupra artiștilor de culoare stabiliți la Paris în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
În perioada 19 martie – 30 iunie, sunt expuse lucrări semnate de 150 de artiști din Africa, America și Caraibe sub titlul „Paris Noir – Circulations artistiques et luttes anticoloniales, 1950 – 2000”. Show-ul include câteva lucrări noi de Valérie John, Nathalie Leroy Fiévee, Jay Ramier și Shuck One, instalații ce vin în completare.
Musée d’Orsay găzduiește expoziția „Christian Krohg (1852-1925). Le peuple du nord”.
Între 25 martie și 27 iulie, sunt expuse lucrări ale artistului norvegian Christian Krohg – aceasta fiind prima retrospectivă a artistului în afara Scandinaviei, după mai multe expoziții la Oslo și Lillehammer în 2012, și la Copenhaga în 2014.
Viena
Artista contemporană engleză Jenny Saville, a cărei practică picturală e considerată o abordare feministă a manierismului, expune la Albertina Museum. Retrospectiva, care cuprinde și lucrări noi, este deschisă în perioada 21 martie – 29 iunie.
„Changing Times. Egon Schiele’s Last Years: 1914–1918” poate fi vizitată la Leopold Museum, între 28 martie și 13 iulie. Rareori marile expoziții dedicate lui se concentrează asupra ultimilor ani de creație, ceea ce această expoziție remediază. Tema este moartea, iar lucrările lui Schiele realizate în pregătirea frescelor pentru un mausoleu sunt reunite pentru prima dată.
Berlin
O retrospectivă Lygia Clark la Neue Nationalgalerie poate fi vizitată între 23 mai și 12 octombrie.
Sculpturile „Bichos” ale ei, compuse din foi de aluminiu articulate și pliate, au fost întotdeauna menite să fie mișcate de vizitatori, care nu ar trebui să le privească pasiv. Majoritatea retrospectivelor dedicate acestui pionier al mișcării neo-concretiste braziliene din anii 1950 au împiedicat însă spectatorii să atingă aceste lucrări, din cauza fragilității lor.
Această expoziție de 120 de lucrări schimbă acest lucru, oferind replici care pot fi manipulate cu ușurință, subliniind modul în care Clark a creat o formă de abstractizare interactivă, sculpturală și cu totul nouă.