Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Jenny Saville și fascinația pentru palpabilitatea cărnii
jenny saville propped

Femei în artă – Jenny Saville și fascinația pentru palpabilitatea cărnii

Jenny Saville, a cărei pictură „Propped” din 1992 deține recordul de cea mai scumpă lucrare a unei artiste în viață vândută vreodată la licitație, este recunoscută pentru modul aparte în care transpune corpul uman.

În descrierile ei, Jenny Saville depășește granițele figurației clasice și abstractizării moderne, în timp ce uleiurile aplicate în straturi groase dau corpolență figurilor. Ea creează lucrări de mari dimensiuni. „Percepția umană asupra corpului este atât de sensibilă și conștientă încât cea mai mică sugestie a unui trup poate declanșa recunoașterea”, spunea ea.

Jenny Saville s-a născut în 1970 la Cambridge (Anglia), a studiat la Glasgow, cu stagii în Cincinnati și Connecticut, în anii 1990. În timpul studiilor s-a concentrat pe imperfecțiunile corpului uman, captivată de detalii. A observat la lucru un chirurg plastician și în timpul petrecut cu el a descoperit moduri nenumărate în care carnea este transformată, după cum spun specialiștii galeriei Gagosian care o reprezintă. A explorat patologiile medicale, a examinat carnea, a studiat sculptura clasică și renascentistă. Creația ei este influențată de unii ca Tițian, Rubens, Manet și Picasso.

Membră a grupului Young British Artists (YBA), pictori și sculptori care au devenit proeminenți la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, Saville a revigorat pictura figurativă contemporană, provocând limitele genului și punând sub semnul întrebării percepția societății asupra corpului și a potențialului acestuia.

În 2018, pictura ei „Propped”, ulei pe pânză de mari dimensiuni, a stabilit recordul de cea mai scumpă lucrare a unei artiste în viață vândută vreodată la licitație. Ea a fost adjudecată contra sumei de 12,4 milioane de dolari. Această sumă este mult mai mică decât recordul pentru o lucrare a unui artist în viață – Jeff Koons, cu 91 de milioane de dolari – stabilit în 2019.

jenny saville, ekkyklema

Jenny Saville, „Ekkyklema”

Printre cele mai recente expoziții personale ale ei se numără „Ekkyklema”, deschisă la Londra până în luna februarie a acestui an, unde au fost prezentate noi lucrări ale artistei. Acestea sunt inspirate, în parte, de ecranele digitale mari folosite pe stadioane și în alte locuri în care au loc evenimente, a căror scară și putere vizuală generează un spectacol copleșitor.

Artista, care trăiește și lucrează atât la Londra, cât și la Palermo, este, începând cu 2007, membru al Royal Academy of Arts.

Fotografie principală: „Propped” (1992). Credit foto: Jenny Saville