Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziții noi ale UAP – Pictură și inteligență artificială
uap, evenimente 22 28 mai

Expoziții noi ale UAP – Pictură și inteligență artificială

Expoziții ale unor membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România vor fi vernisate în perioada 22 – 28 mai în Cluj-Napoca, Focșani, Jurilovca și Mogoșoaia.

Margareta Catrinu, la Cluj-Napoca

Expoziția de pictură „Porțile neuitării – Dragoslavele mele” a artistei Margareta Catrinu va fi deschisă pe 22 mai, la ora 17:00, la Galeriile Radio Cluj.

Margareta Catrinu propune o întoarcere în timp într-un loc de poveste, în frumoasa zonă de munte a Muscelului, unde au trăit bunicii și străbunicii artistei.

Artista s-a născut la Beiuș. A absolvit, în 1974, Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, ca șefa de promoție, apoi a devenit profesoară la Liceul de Artă din Cluj-Napoca. Debutul ei expozițional a avut loc la Casa Radio din Cluj-Napoca, în anul 1975.

„Porțile neuitării – Dragoslavele mele” dezvăluie privitorului meleaguri vechi, pline de istorie, costume și portrete ale unor oameni dragi, peisaje însorite.

Salonul de primăvară al Filialei Vrancea a UAP

Salonul de primăvară al Filialei Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici va fi vernisat, tot pe 22 mai, la ora 18:00, la sala „Trepte de istorie” din Piața Unirii din Focșani.

Pe simeze se vor afla lucrări de Gabriela Arghierescu Popa, Elena Bîrhală, Laura Elena Dumitru, Ștefan Dumitru, Emilia Filip, Ghiorghița Galan, Rodica Gherghinoiu Croitoru, Viorica Oana Kanany, Titi Leica, Valeriu Daniel Năstase, Liviu Nedelcu, Laurențiu Nistor, Laurențiu Păun, Costinel Cristian Radu, Elena Stoiciu, Gabriela Tudor, Monica Turcu și Monica Voicu. Curatori sunt Liviu Nedelcu și Ștefan Dumitru.

Imagini din cetatea Orgame create cu ajutorul inteligenței artificiale

Pe 24 mai, debutează, la Cetatea Orgame/Argamum – Jurilovca, expoziția artistului plastic brașovean Adrian Timar, cu imagini create cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Dacă nu am trăit acum o mie de ani, sau poate nu-mi amintesc, mă rog de Inteligența Artificială să mă ducă înapoi, să pot să văd lucrurile așa cum erau când Istrul se întâlnea cu marea în dreptul cetății Orgame, îndreptând bancurile de pești către insula Bisericuță, mânate de umbre de vrăjitoare. Imagini cu eroziunea falezei Dolojman, ruine pe insula Bisericuță, armuri din mormintele eroilor, trireme acostând la Dolojman, festinul vrăjitoarelor la Poarta Mare a cetății Orgame, borșul de pește ca pe vremuri, amfore, libații și incinerări, vase și ouă de Paști… oamenii din viitor vor trăi în trecut”, spune Adrian Timar. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 mai – 24 octombrie 2023.

Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii

Ediția a XII-a Mogoșoaia ClasicFest – Culturile lumii va avea loc pe 27 și 28 mai, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

Vor fi organizate mai multe manifestări din sfera artelor vizuale. Pe 27 mai, la ora 12:30, în Lapidarium, va fi vernisată expoziția pictorului Ammar Alnahhas. El s-a născut în Siria, acum mai bine de patru decenii, și, la Damasc, a absolvit sculptura. A venit în România în 2006 și, în scurt timp, a devenit un apreciat și îndrăgit pictor, autor al unei opere originale, în care se îmbină armonios, cu o rezonanță universală, amintiri, evocări ale copilăriei, descoperiri și minuni, peisaje și impresii românești. A participat la numeroase simpozioane de pictură în România și în Tunisia, a realizat expoziții personale de succes și a devenit membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La ora 13:00, la Ghețărie, va avea loc festivitatea de premiere și gala laureaților ediției a patra a Concursului Internațional „Martha Bibescu”, o competiție din juriul căreia au făcut parte pictorii Gheorghe Dican și Marius Barbone – ambii vicepreședinți al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Vor fi expuse lucrări ale celor 15 laureați, printre care și câștigătorii premiilor I la cele două categorii de vârstă: Ana Maria Cosma și István Tusai.

Pe 28 mai, la ora 12:30, va avea loc prezentarea expoziției de pictură a artistului Abraham Azarian și prelegerea susținută de Haik Azarian cu tema „Arta armeană – Influențe și asemănări în spațiul românesc”. Invitat va fi Vlad Bedros, decan al Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității de Arte București. La ora 14:30, pictorii acuareliști Mircea Corcodel și Vladimir Ivanovici vor realiza o demonstrație de pictură la patru mâini, urmând ca lucrarea rezultată să fie expusă cu ocazia ultimului eveniment al festivalului – spectacolul „100% Românesc”, de la ora 16:30.