Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziții, proiecții de filme și spectacole de teatru, de Ziua Unirii Principatelor Române în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii
national,museum,of,romanian,history,in,bucharest

Expoziții, proiecții de filme și spectacole de teatru, de Ziua Unirii Principatelor Române în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii

Expoziții, proiecții de filme, spectacole de teatru se numără printre evenimente organizate de Ziua Unirii Principatelor Române în instituțiile din subordinea Ministerului Culturii.

„Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, împlinită în 24 ianuarie 1859, a reprezentat acel pas esențial către crearea unei porți istorice, prin care poporul român și-a îndeplinit ulterior destinul, la 1 Decembrie 1918, atunci când s-a înfăptuit Marea Unire. E important să ne amintim că, pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu, înțeleptul său sfătuitor, însuși poporul, dar și personalitățile acelei epoci au promovat intens valorile identitare ale României noastre”, a transmis Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Unirea Principatelor – la București 

La București, pe 24 ianuarie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează evenimentul intitulat „Hora Unirii”, iar la Muzeul Național al Țăranului Român au loc proiecții de filme românești. Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” a pregătit pentru toți cei care se vor afla în această zi în Terminalul Plecări al Aeroportului Internațional „Henri Coandă” Otopeni un spectacol muzical și coregrafic susținut de Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților” al Centrului. Tot pe 24 ianuarie, clădirea Operei Naționale București va fi luminată în culorile steagului românesc.

Muzeul Național de Istorie a României (foto) marchează 164 de ani de la Unirea Principatelor Române prezentând publicului, începând cu 20 ianuarie, micro-expoziția „Maria Rosetti – simbol al României Moderne”.

Vizitatorii muzeului vor putea să admire o serie de piese inedite din colecțiile MNIR, expuse acum pentru prima dată: două cărți din biblioteca Mariei Rosetti („The english echo”, de Samuel Waddy și „Horace“, de Pierre Corneille), o călimară și o muștarieră din porţelan, cu monogramă.

De asemenea, este expusă și o copie a picturii „România Revoluționară”, realizată de pictorul Octavian Angheluță (1904–1979), artist emerit, profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Unirea Principatelor – în țară

La Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu” va prezenta recitalul actorului Emil Boroghină intitulat „De la Ovidiu la Mihai Eminescu”, la Timișoara va fi jucat, în Sala Mare a Teatrului Național, spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea”, după I.L. Caragiale, semnat de Felix Alexa, iar la Cluj-Napoca poate fi vizitat gratuit Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Ieșenii sunt așteptați, în cadrul celei de-a noua ediție a turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău”, la două spectacole noi din repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău – „Frunze de dor”, după Ion Druță, și „Capcana”, după „Fuga” de Mihail Bulgakov, iar în deschiderea turneului, la filmul documentar „O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”.

Lista evenimentelor derulate în toată țara pentru a marca Unirea Principatelor Române pot fi consultată pe cultura.ro.