Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, la Palatul Suțu
bucharest,,romania, ,july,27,,2019,:,bucharest,municipality,museum

„Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, la Palatul Suțu

Expoziția „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu” dedicată celui mai important pictor muralist modern român va fi deschisă la Palatul Suțu pe 3 noiembrie.

Gheorghe Tattarescu a dedicat artei religioase mare parte din activitatea sa, iar Muzeul Municipiului București va completa această imagine dezvăluind o latură a complexității vieții cotidiene a maestrului.

Pictor, autor de mari ansambluri picturale bisericești, fondator al Școlii de Belle – Arte din București și mentor al unei întregi generații de artiști, membru activ în cele mai importante mișcări socio-culturale ale vremii, Gheorghe Tattarescu (1818 – 1894) este un nume reprezentativ al culturii române moderne.

Portretul cultural eterogen al lui Tattarescu

Expoziția „Familia, Credința și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, curatoriată de Rodica Ion, își propune să evoce portretul cultural eterogen al acestui artist, dar și cadrul familial ca un nucleu social.

Ambientului căminului său eclectic prin dubla sa formare, orientală și occidentală, va fi realcătuit din mărturiile materiale menite să evoce latura spirituală – credința ortodoxă, cea culturală – implicarea sa în problematica socială a epocii și profesoratul, dar și latura cotidiană, tihna ce o oferă portretele de familie și a celor dragi și obiectele personale de natură să adauge expoziției o extensie memorială, spune curatoarea.

Ceramică românească și europeană de secol XIX, icoane tradiționale de autori necunoscuți, dar și icoane pictate și semnate de artist, câteva cărți din biblioteca pictorului relevante pentru preocuparile sale culturale, grafică mică, caiete de schițe și fotografiile de familie vor încerca o remodelare a familiei secolului XIX în sânul propriului cămin ce o adăpostește. Toate bunurile culturale mobile expuse fac parte din patrimoniul Colecției Muzeului Gheorghe Tattarescu.

Expoziția va fi deschisă până pe 29 ianuarie 2023.