Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Cecilia Beaux, portretistă americană cu importantă contribuție la cultura lumii
cecilia beaux, self portrait, 1894 oil on canvas unframed: 25

Femei în artă – Cecilia Beaux, portretistă americană cu importantă contribuție la cultura lumii

Cecilia Beaux, artistă americană cunoscută pentru figurile pictate cu abilitate, comparată deseori cu John Singer Sargent, este una dintre cele mai importante nume ale portretisticii, recompensată în 1933 ca „femeia americană care a avut cea mai mare contribuție la cultura lumii”.

Născută în Philadelphia, în 1855, prima parte a vieții artistei a fost marcată de moartea mamei ei, la doar 12 zile după naștere. Tatăl lui Beaux, francez de origine, s-a întors în țara natală, lăsând-o pe Cecilia și pe sora ei mai mare, Aimée, să fie crescute de rude. Interesul timpuriu al lui Beaux pentru artă a fost încurajat acasă și la școală.

cecilia beaux sita and sarita 1921

Cecilia Beaux – „Sita and Sarita”, 1921

Arta comercială și primul portret premiat

Până la vârsta de 18 ani, Cecilia Beaux și-a câștigat existența din arta comercială, realizând litografii și pictând pe porțelanuri în timp ce studia în Philadelphia. Ea a realizat primul său portret medaliat în 1884. Patru ani mai târziu, după ce a respins mai multe cereri în căsătorie, Beaux a decis să se dedice portretului și a studiat în Europa timp de 19 luni.

La Paris, a învățat la Academia Julian sub îndrumarea lui William-Adolphe Bouguereau și a descoperit lucrările impresioniste ale lui Édouard Manet.

Întoarsă în Philadelphia, Cecilia Beaux a pictat scriitori proeminenți, politicieni și alți artiști. Timp de mai mulți ani, a predat la Pennsylvania Academy of the Fine Arts. S-a mutat la New York în 1898 și a construit o casă de vară în Gloucester, Massachusetts, care a devenit un punct de oprire popular pentru clientela sa distinsă.

Reputația ei a atins apogeul în anii 1930, când a primit mai multe premii importante, inclusiv Medalia de Aur la Exposition Universelle, Paris, în 1900; a avut două expoziții retrospective și și-a publicat autobiografia.

cecilia beaux man with the cat portrait of henry sturgis drinker 1898

Cecilia Beaux – „Man with the Cat (Henry Sturgis Drinker)”, 1898

În 1933, Prima doamnă Eleanor Roosevelt i-a înmânat lui Beaux medalia de aur a frăției Chi Omega, pentru „femeia americană care a avut cea mai mare contribuție la cultura lumii”.

Cecilia Beaux a murit la 17 septembrie 1942, în Gloucester. În prezent, operele ei se află în colecții ca National Gallery of Art din Washington D.C., Musée d’Orsay din Paris și Metropolitan Museum of Art din New York.

Printre cele mai cunoscute tablouri ale ei se numără „Sita and Sarita” (1921) și „Man with the Cat (Henry Sturgis Drinker)” (1898).

„O tehnică perfectă în orice lucru înseamnă că nu a existat o întrerupere a continuității între concepție și actul de execuție”, spunea ea.

Imagine principală: Cecilia Beaux, autoportret, 1894 (c) National Academy Museum, New York