Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Élisabeth Louise Vigée Le Brun, pictorița oficială a reginei Marie-Antoinette
maria antoaneta, de vigee le brun

Femei în artă – Élisabeth Louise Vigée Le Brun, pictorița oficială a reginei Marie-Antoinette

Élisabeth Louise Vigée Le Brun este unul dintre marii portretiști ai epocii sale. Ea picta profesional încă din adolescență – datorită instrucțiunilor tatălui său, pastelistul Louis Vigée -, în ciuda faptului că trăia într-o perioadă în care foarte puține femei deveneau artiste profesioniste respectate.

Când lucrările ei au fost expuse în Salonul din 1774 al Academiei de Saint-Luc (fără ca membrii acesteia să își dea seama că atelierul său fusese închis pentru că practica fără licență oficială), a fost acceptată ca membru la vârsta de 19 ani.

Născută la Paris în 1755, Élisabeth Louise Vigée Le Brun a fost comparată cu Quentin de La Tour și Jean-Baptiste Greuze. Născută în clasa de mijloc inferioară, ea și-a găsit loc printre artiștii importanți ai regatului și, în special, în familia regală. A devenit astfel pictorița oficială a reginei Marie-Antoinette, care i-a fost protectoare și confidentă.

În 1783, grație intervenției suveranei, Vigée Le Brun a fost admisă la Académie royale de peinture et de sculpture, cu piesa cu subiect alegoric „La Paix ramenant l’Abondance”.

Directorul instituției, Jean-Baptiste Marie Pierre, s-a opus ferm candidaturii ei. Conform regulilor în vigoare, profesia de comerciant de artă a soțului ei nu ar fi trebuit să îi permită să își ocupe locul în adunare, deoarece o femeie nu are alt statut social decât cel al soțului său. Obținând această onoare, portretista a fost consacrată.

Treizeci de portrete ale Mariei-Antoineta

După ce a realizat, în 1778, primul mare portret oficial al Mariei-Antoaneta, care a fost apreciat de toată lumea, Élisabeth Louise Vigée Le Brun a fost solicitată în mod regulat de regină.

În șase ani, a pictat treizeci de portrete ale suveranei. Mariei-Antoaneta îi plăcea să pozeze pentru Le Brun și îi permitea accesul în apartamentele ei private. În 1783, un portret al reginei în hainele de casă a provocat indignare la Curte, însă artista nu și-a pierdut nici clientela regală, nici pe cea sus-pusă.

Lucrările din anii 1780 sunt o mărturie a succesului ei. Artista a lăsat o galerie de portrete care ilustrează perfect variațiile modei. Femei cu siluete generoase sunt reprezentate cu priviri pierdute sau provocatoare. Ele sunt adesea caracterizate de o mare senzualitate, magnetism animalic și chiar erotism.

Autoportret șocant

Autoportretul ei din 1789, în care s-a pictat alături de fiica Jeanne – cunoscută sub numele de Julie și supranumită „Bruneta” – a provocat o undă de șoc în respectabilul public francez al artistei din cauza unui lucru surprinzător: zâmbetul ei. La acea vreme, era la modă ca subiecții portretelor să fie pictați cu gura închisă, însă Vigée Le Brun s-a pictat pe sine și pe fiica ei în vârstă de 9 ani cu dinții la vedere.

Élisabeth louise vigée le brun, autoportret 1789

Élisabeth Louise Vigée Le Brun, autoportret 1789, Muzeul Luvru

Élisabeth Louise Vigée Le Brun, care depindea de comenzile familiei regale și ale Curții, a fost ținta unor atacuri virulente în pamflete. În noaptea de 6 octombrie 1789, a fost obligată să părăsească Parisul împreună cu fiica și guvernanta, în același timp cu familia regală, și s-a îndreptat spre peninsula italiană. A început o lungă călătorie de exil, care a durat puțin peste doisprezece ani, timp în care talentul i-a fost recunoscut la Roma, Bologna, Parma, Florența și Sankt Petersburg.

A revenit la Paris, continuând să picteze în serviciul Imperiului și al aristocrației europene, iar între 1803 și 1805 a întreprins o serie de călătorii în Anglia.

S-a întors definitiv în Franța în 1805 și a continuat munca ce îi adusese succesul înainte de Revoluție. Élisabeth Louis Vigée Le Brun a murit la Paris, în 30 martie 1842.