Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Jesse Homer French vede frumosul în incendii, înmormântări şi avioane de luptă
jeese homer french

Femei în artă – Jesse Homer French vede frumosul în incendii, înmormântări şi avioane de luptă

Jessie Homer French, o artistă autodidactă în vârstă de 83 de ani, găseşte frumuseţea în picturile de ferme eoliene, arderi controlate, incendii, avioane de luptă, înmormântări. Galeria Various Small Fires din Los Angeles prezintă la sediu cea de-a cincea expoziție personală Jessie Homer French.

După includerea ei în cea de-a 49-a ediție a Bienalei de la Veneția și în apreciata expoziție „Made in L.A.” din 2023 a Muzeului Hammer: Acts of Living Biennial, expoziţia „Normal Landscapes” prezintă o colecție de picturi anti-pastorale care reflectă în mod jucăuș asupra absurdității existenței pământești prin intermediul reprezentărilor despre moarte, catastrofe ecologice și viața rurală.

Timp de peste cinci decenii, French a cultivat un stil autodidact de „pictură narativă regională”, un stil în care culorile plate și îndrăznețe se întâlnesc cu ironia și tușele meticuloase pentru a construi compoziții emoționante.

jesse homer

Tablourile sale recente continuă pe această linie şi variază ca subiect de la coioții care se zbat în Los Angeles și urșii care se plimbă pe vârfuri înzăpezite până la incendii de vegetație și cimitire locuite de prieteni pierduți, vizibile pentru privitor într-o secțiune transversală de-a lungul sfertului inferior al pânzei. Tot aici sunt și pești care înoată în amonte, panorame ale râurilor și golfurilor, urme de labe și copite în zăpadă – lucruri normale din peisaj. Și, la fel ca în toate peisajele normale pe care le întâlnim, fie că sunt sau nu la vedere, transformările normale sunt în curs de desfășurare.

normal landscapes

Ca atare, moartea și viața o preocupă pe artistă – așa cum ne-am putea aștepta de la cineva care se apropie de jumătatea celui de-al optulea deceniu de viață pe această planetă.

Homer French a evidenţiat în expoziţie picturi ale unor locuri în care a trăit și alte câteva în care nu a trăit sau „nu a trăit încă”: Ojai, California; Cernobîl, Ucraina; Marea Nordului. „Locul este foarte important pentru mine, locul și narațiunea. Totul este narativ”, a spus ea. În ciuda formelor lor caricaturale, a culorilor aplatizate și a farmecului bucolic, picturile ei sunt sincere și misterioase, pline de speranță și de tristețe disperată – la fel ca experiența de a fi în viață în aceste vremuri incerte.

aflame jesse homer

„Pictor narativ regional”

Jessie Homer French (n. 1940, New York, locuiește și lucrează în Mountain Center, California) este o autodidactă, autoproclamată „pictor narativ regional” care pictează în mod obișnuit, poate chiar obsesiv, arhetipuri ale morții, naturii și vieții rurale.

A avut expoziții personale la Massimo De Carlo, Londra, Marea Britanie; Various Small Fires, Los Angeles, Dallas și Seul, Coreea de Sud; Mother’s Tankstation, Dublin și Londra; Armory Center for the Arts, Pasadena, California; Craig Krull Gallery, Santa Monica, California; Winchester Gallery, Victoria, British Columbia; și Ankrum Gallery, Los Angeles.

Lucrările sale au fost incluse, de asemenea, în expoziții de grup la Francois Ghebaly, Los Angeles; Clearing, New York; Palm Springs Museum; Laguna Art Museum, Laguna Beach; și Samuel Freeman Gallery, Santa Monica.

Lucrările lui French sunt incluse în colecția permanentă a Dallas Museum of Art, Palm Spring Art Museum și Smithsonian American Art Museum. A fost inclusă în cea de-a 59-a ediție a Bienalei de la Veneția din 2022 și în Bienala de la Hammer Museum din 2023.

Foto credit: Various Small Fires