
Femei în artă – Lavinia Fontana, prima femeie pictor profesionist în Europa
Lavinia Fontana, recunoscută ca prima femeie care a devenit pictor profesionist în Europa, este autoarea celor mai multe opere care au supraviețuit ale unei artiste italiene active în perioada Renașterii târzii.
Musée Chartreuse de Douai din nordul Franței a anunțat în luna martie a acestui an că a descoperit o lucrare de Fontana, după ce aceasta a stat 150 de ani în depozit. Inițial atribuită unui pictor flamand, lucrarea a fost analizată de specialiști și, portretul de familie – un gentleman, fiica lui și servitoarea -, este acum reatribuită.
Adăugarea uneia dintre operele sale la colecția Muzeului Chartreuse s-ar putea dovedi un beneficiu major, deoarece instituții din întreaga lume își doresc să adauge o lucrare Fontana colecțiile lor. Printre acestea se numără National Museum of Western Art din Tokyo, care a achiziționat recent „Portretul Antoniettei Gonzales” (cca. 1595), și Fine Arts Museums din San Francisco, care a cumpărat anul trecut „Portretul Biancăi degli Utili Maselli și al copiilor ei” (cca. 1604).
Este considerat că aproximativ 130 de picturi existente pot fi atribuite în prezent lui Fontana.

Self portrait at the virginal, 1577 © Accademia Nazionale di San Luca, Roma; foto: Mauro Coen
Portretist preferat de femeile nobile
Lavinia Fontana (1552, Bologna – 1614, Roma) a învățat să picteze cu tatăl ei, Prospero Fontana. Pe lângă portrete, ea a produs scene mitologice de mari dimensiuni și picuri religioase.
În 1577 s-a căsătorit cu pictorul Gian Paolo Zappi, care a sprijinit-o și promovat-o. Cuplul a avut 11 copii, însă doar trei au supraviețuit mamei. Începând cu anii 1580, Fontana a fost portretist preferat de femeile nobile bologneze și a pictat portrete ale unor persoane care avea legături cu Universitatea din Bologna.
Faima lui Fontana s-a răspândit la Roma, unde s-a mutat la începutul anilor 1600. Acolo a devenit portretistă la curtea Papei Paul al V-lea și a primit numeroase distincții, inclusiv un medalion de portret din bronz turnat în 1611 de sculptorul și arhitectul Felice Antonio Casoni.
A fost prima femeie aleasă membru în prestigioasa Academie a Sfântului Luca.
Fotografie principală: „Visit of Queen of Sheba to King Solomon”; National Gallery of Ireland