Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Marlene Dumas explorează granițele ambigue dintre sinele public și cel privat
marlene dumas, palazzo grassi

Femei în artă – Marlene Dumas explorează granițele ambigue dintre sinele public și cel privat

Marlene Dumas este considerată în prezent una dintre cele mai influente pictorițe. În lucrările ei, de-a lungul a patru decenii, a analizat complexitatea identității și a reprezentării. Picturile și desenele ei, adesea dedicate reprezentărilor formei umane, sunt de obicei extras dintr-o vastă arhivă de imagini adunate de artistă, inclusiv materiale din istoria artei, surse mass-media și instantanee personale ale prietenilor și familiei.

Lucrările lui Dumas își reîncadrează și recontextualizează subiecții, explorând granițele ambigue și schimbătoare dintre sinele public și cel privat.

Opera lui Dumas în expoziții-eveniment

„Marlene Dumas: open-end”, o mare prezentare personală a operei artistei, a fost găzduită între 2022 și 2023 de Palazzo Grassi din Veneția.

marlene dumas, palazzo grassi, foto marco cappelletti, filippo rossi

„Marlene Dumas: open-end”, Palazzo Grassi, foto: Marco Cappelletti, Filippo Rossi

În 2021, Musée d’Orsay din Paris a prezentat „Marlene Dumas: Le Spleen de Paris”, o expoziție a operei artistei în dialog cu poezia lui Charles Baudelaire.
Muzeul Stedelijk din Amsterdam a prezentat în 2014 o retrospectivă majoră a operei artistei, „Marlene Dumas: The Image as Burden”, care a călătorit la Tate Modern din Londra și la Fondation Beyeler din Basel, în 2015.
În 2008, o retrospectivă aclamată de critici, „Marlene Dumas: Measuring Your Own Grave”, a fost organizată de Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, în asociere cu Muzeul de Artă Modernă din New York, care a ajuns și la The Menil Collection din Houston, un an mai târziu.

Ea a mai expus la Institute of Contemporary Art din Boston, la Centre Georges Pompidou din Paris, Art Institute of Chicago, Museum of Contemporary Art Tokyo, Iziko South African National Gallery din Cape Town și la Fondazione Stelline din Milano.

Marlene Dumas a prezentat în 2017 o lucrare religioasă realizată în colaborare cu Jan Andriesse și Bert Boogaard, ca instalație permanentă la Annenkirche din Dresda. În același an, Albertinum și Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden au găzduit expoziții personale concomitente. În perioada 2018 – 2019, artista a curatoriat o expoziție cu lucrările ei alături de cele ale lui Edvard Munch și de lucrări selectate de René Daniëls la Munchmuseet din Oslo, intitulată „Moonrise. Marlene Dumas & Edvard Munch”.

Premii și colecții

Marlene Dumas a primit premii importante, între care Premiul de Artă Düsseldorf (2007); Premiul Rolf Schock pentru Arte Vizuale (2011); Premiul Johannes Vermeer (2012); și Verleihung des Hans Theo Richter-Preises für Zeichnung und Graphik (Premiul Hans Theo Richter pentru desen și artă grafică), Sächsische Akademie der Künste, Dresda (2017).

Lucrări ale ei sunt cuprinse în colecții muzeale din întreaga lume, inclusiv la Art Institute of Chicago; Centre Georges Pompidou, Paris; Fondation Beyeler, Basel; Gemeentemuseum, Haga; Los Angeles County Museum of Art; Museum of Contemporary Art Tokyo; Museum für Moderne Kunst, Frankfurt; The Museum of Modern Art, New York; San Francisco Museum of Modern Art; Stedelijk Museum, Amsterdam; și Tate Gallery, Londra.

Este reprezentată, din 2008, de Galeria David Zwirner. În 2010, a avut prima sa expoziție personală, „Against the Wall”, la galeria din New York, care a călătorit la Museu Serralves din Porto (Portugalia). Cea de-a doua expoziție personală a sa cu galeria, „Myths & Mortals”, a fost deschisă tot la sediul din New York în 2018.

schoolboys, dumas

„The Schoolboys”

Cel mai recent, la Art Basel Miami Beach 2023, lucrarea „The Schoolboys” (1986 – 1987), pictură în ulei cu dimensiuni a artistei sud-africane, reprezentând patru adolescenți în uniforme școlare, a fost vândută la David Zwirner Gallery pentru 9 milioane de dolari.

Marlene Dumas, născută în Cape Town în 1953, s-a mutat la Amsterdam în 1976, unde locuiește și lucrează în prezent.