Femei în artă – Nancy Holt și recalibrarea limitelor artei
Nancy Holt, exponentă americană a artei conceptuale și land art, a fost inovatoare în ceea ce privește instalația site-specific și imaginea în mișcare, a recalibrat limitele artei. Ea a extins locurile în care arta poate fi găsită și a îmbrățișat noile media ale timpului său.
De-a lungul a cinci decenii, Holt a chestionat modul în care am putea înțelege locul nostru în lume, investigând percepția, sistemele și locul. Bogata producție artistică a ei cuprinde poezie concretă, lucrări audio, film și video, fotografie, desene, instalații, terasamente, cărți de artist și sculptură de for public.
Nancy Holt (5 aprilie 1938 – 8 februarie 2014) a absolvit cu o diplomă în biologie la Universitatea Tufts din Massachusetts, în 1960. Mai târziu, în același an, s-a mutat la New York, unde l-a cunoscut pe artistul Robert Smithson, cu care s-a căsătorit în 1963.
Primele ei expoziții au avut loc la New York: prima prezentare de grup „Language III”, la Dwan Gallery, în 1969, și prima expoziție personală, în 1972, la l0 Bleecker Street.
În 1968, Holt a făcut prima sa călătorie în vestul american. Deșertul Great Basin din Utah este locul unde se află o lucrarea de referință a ei, „Sun Tunnels” (1973-1976). În 1995, Holt și-a stabilit reședința în Galisteo, New Mexico.
Printre cele mai titrate lucrări ale ei se numără „Electrical System” (1982), care cuprinde o rețea de cabluri din oțel arcuite și becuri conectate la sistemul de alimentare al spațiului; lucrările „Pipeline” ale lui Holt, create în Alaska folosind materiale industriale, atrag atenția asupra sistemelor fizice și economice care alimentează clădirile în care au fost expuse.
Aceste cercetări ale luminii și sistemelor au continuat la o scară mai mare în sculpturile exterioare ulterioare ale lui Holt. Printre comisionari se numără Universitatea Western Washington („Stone Enclosure: Rock Rings”, 1977-1984), Jocurile Olimpice de iarnă din 1980 („30 Below”, 1979), metroul din New York („Astral Grating”, 1986) și Arlington Public Art („Dark Star Park”, 1979-1984). Multe dintre ideile sculpturale ale lui Holt, dar nu toate, au fost realizate, iar ea a folosit desenul ca mediu de gândire și articulare a gândirii sale sculpturale. Lucrările ei pe hârtie variază de la detalii atente la calcule matematice și reprezentări complete.
„Heating System”, expusă prima dată în 40 de ani
Wexner Center for the Arts din Columbus (Ohio) găzduiește expoziția „Nancy Holt: Power Systems”. Aici se află și instalația „Heating System” din 1984, în care Holt a rearanjat țevile de încălzire și dispozitivele de măsurat astfel încât să își croiască drum prin spațiul unei galerii. Această lucrare de artă, care nu a mai fost văzută din 1985, își face acum din nou apariția în public în expoziția care cuprinde sculpturi, fotografii și filme în care Holt a demonstrat că existența noastră se bazează pe sisteme la care preferăm să nu ne gândim prea mult.
Distinsă în 2012 cu însemnele de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către Guvernul francez, Nancy Holt este prezentă în colecții importante, printre care Muzeul de Artă Modernă din New York, Museum für Gegenswartkunst din Germania, Muzeul de Arte Frumoase din Utah și Muzeul Whitney de Artă Americană din New York.
Lucrările lui Holt sunt instalate permanent în instituții publice ca Muzeul de Artă al Universității Miami, Universitatea Dartmouth din Massachusetts, Universitatea Western Washington și Universitatea din Florida de Sud. Opera ei este reprezentată acum de galeria Sprüth Magers, cu sedii în Berlin, Londra, Los Angeles și New York.
Fotografie principală: monument realizat de Nancy Holt, în Hämeenkyrö (Finlanda)