Femei în artă – Ruth Asawa, activistă și artistă cunoscută pentru sculpturi abstracte inovatoare
Ruth Asawa, sculptoriță, graficiană și pictoriță de origine japoneză, cunoscută pentru sculpturile sale complexe bazate pe forme organice sinuoase a fost unul dintre pionierii educației artistice în Bay Area.
Născută în 1926, artista a crescut la o fermă din Norwalk (California), până în adolescență, când guvernul i-a forțat familia să se mute într-un lagăr, mai întâi în California și apoi în Arkansas.
Asawa a început să fie interesată de artă în facultate, studiind la faimosul Black Mountain College de lângă Asheville (Carolina de Nord), cu Josef Albers și Buckminster Fuller din 1946 până în 1949. A fost o perioadă fructuoasă pentru tânăra artistă, care a început să adopte limbajul vizual bazat pe linii și tehnicile care aveau să îi caracterizeze lucrările în următoarele șase decenii, inclusiv să învețe să lucreze cu sârmă în Toluca (Mexic), în 1947.
După terminarea școlii, Asawa s-a căsătorit cu unul dintre colegii ei, arhitectul Albert Lanier. Cei doi s-au mutat în San Francisco, unde au crescut șase copii – doi adoptați, patru biologici – și au locuit pentru tot restul vieții. Practica sa unică a fost modelată de realitățile îngrijirii copiilor.
Și-a asigurat reprezentarea la New York cu Louis Pollack. El i-a oferit trei expoziții personale la Peridot Gallery, în anii 1950, până când Asawa a decis să se retragă.
Sculpturile ei, cu forme imbricate, sunt ușor recognoscibile, în ciuda faptului că fiecare este unică. Unele dintre aceste proiecte au fost colaborări cu copii, învățându-i să sculpteze cu aluat făcut din făină, sare și apă. Pentru „San Francisco Fountain”, aflată în fața Grand Hyatt San Francisco, Asawa a lucrat cu copii din tot orașul pentru a modela mici scene din sculptură în relief pentru un bazin pe care l-a turnat în bronz.
Ea a fost co-fondatoarea atelierului de arte Alvarado, care a devenit un program pentru educația artistică la nivelul întregului oraș, în școlile publice din San Francisco. A fost o susținătoare a înființării unei școli de arte în 1982, care a fost redenumită în onoarea sa în 2010.
Cu câteva luni înainte de moartea ei, în 2013, una dintre lucrările i-a fost vândută pentru 1,4 milioane de dolari la Christie’s New York. În următorul deceniu, galeria David Zwirner a preluat opera sa, iar recordul actual de licitație pentru o lucrare de Ruth Asawa e de 5,3 milioane de dolari, stabilit la Christie’s New York în 2020.
Retrospectivă itinerantă în SUA și Europa
Asawa beneficiază zilele acestea de prima sa retrospectivă postumă, o expoziție internațională organizată de San Francisco Museum of Modern Art și Museum of Modern Art New York. Pregătită timp de cinci ani, ea cuprinde mai mult de 300 de lucrări de artă, printre care complexele sculpturi din sârmă suspendate pentru care Asawa este cunoscută.
„Ruth Asawa este o artistă foarte interesantă datorită modului transparent în care și-a integrat practica artistică în viață. Explorarea materialelor a fost neîncetată, iar ea a fost o apărătoare feroce a artei, având un rol esențial în aducerea educației artistice în școlile din Bay Area”, spune Cara Manes, curator asociat al MoMA pentru pictură și sculptură.
SFMOMA i-a oferit lui Asawa o retrospectivă la mijlocul carierei, în 1973, iar ea a devenit cunoscută în tot orașul pentru monumentele sale de for public.
„Ruth Asawa: A Retrospective” va fi deschisă la San Francisco Museum of Modern Art, în perioada 4 aprilie – 2 septembrie 2025, apoi va ajunge la Muzeul de Artă Modernă din New York, între 19 octombrie 2025 și 7 februarie 2026, la Muzeul Guggenheim Bilbao, între 20 martie și 13 septembrie 2026, și la Fondation Beyeler, Basel, între 18 octombrie 2026 și 24 ianuarie 2027.
Astăzi, lucrările ei se află în colecțiile Muzeului de Artă Modernă din New York, ale Muzeului J. Paul Getty din Los Angeles și ale Muzeului de Young din San Francisco.