
Femei în artă – Suzanne Jackson, picturi eterice și abstracții ambientale
Într-o carieră de mai mult de cinci decenii, Suzanne Jackson a lucrat experimental în diverse genuri, inclusiv desen, pictură, gravură, creație de carte, poezie, dans, teatru și design de costume. În lucrările ei din anii 1960 și 1970, figurile și simbolurile recurente sunt construite prin straturi multiple de acrilic pe pânză, creând picturi eterice în care orice distincție clară între elementele reprezentate este dizolvată.
Recentele „abstracții ambientale” ale ei sunt parțial structurate cu plasă, tije și fragmente de hârtie și presărate cu elemente banale: coji de arahide, bambus, clopoței, semințe de loquat, șnururi din piele. Amprentele gestuale artizanale ale artistei apar în cadrul unei transparențe materiale care conferă fiecărei compoziții o dimensiune lirică și luminoasă originală.
Suzanne Jackson (n. 1944, St. Louis) s-a mutat mai întâi spre vest cu părinții ei, la San Francisco, după care familia a continuat spre nord, în Teritoriul Yukon. A revenit în Bay Area pentru a studia pictura și teatrul la Universitatea de Stat din San Francisco și dansul la Pacific Ballet. S-a stabilit în Echo Park în 1967, unde a lucrat ca artistă și profesoară, și a urmat cursurile de desen ale lui Charles White la Otis Art Institute. Jackson s-a implicat într-o comunitate de colegi artiști – printre care David Hammons, Timothy Washington, Alonzo Davis, Dan Concholar, Senga Nengudi, George Evans, Gloria Bohanon, Betye Saar și Emory Douglas – prin intermediul Galeriei 32, pe care a condus-o din atelierul său între anii 1968 și 1970.
Jackson lucrează în Savannah, statul Georgia, unde locuiește din 1996. A obținut un masterat în design teatral la Universitatea Yale în 1990 și a primit Premiul Helen Frankenthaler pentru pictură (2024), Premiul Jacob Lawrence din partea Academiei de Arte și Litere (2022), un grant Anonymous Was A Woman (2021), Premiul NYFA Murray Reich Distinguished Artist (2020) și un grant Joan Mitchell Foundation Painters & Sculptors (2019).
Lucrările ei se află în colecțiile permanente ale Muzeului de Artă Modernă din New York, Muzeului de Artă Modernă din San Francisco, Muzeului Afro-american din California, Muzeului de Artă din Baltimore și Institutului de Artă din Chicago, printre altele. Este reprezentată de Ortuzar Projects din New York.
Retrospectivă itinerantă
Suzanne Jackson, ale cărei lucrări au fost prezentate la Bienala Whitney 2024, va beneficia de o retrospectivă itinerantă care va începe în această toamnă.
Expoziția „Suzanne Jackson: What Is Love” va fi inaugurată în 27 septembrie la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, care a co-organizat-o împreună cu Walker Art Center din Minneapolis. Aceasta va ajunge, în martie 2026, la Walker, înainte de a-și încheia periplul la Muzeul de Arte Frumoase din Boston.
Printre cele mai mult de 80 de lucrări prezentate se vor regăsi picturi figurative timpurii, abstracții din perioada de mijloc a carierei sale și lucrări mai recente, dintre care unele ornate cu reziduuri și lăsate să atârne liber de perete.
Foto: Suzanne Jackson, „deepest ocean, what we do not know, we might see?”, 2021; Patrick Jameson/ Ortuzar