Femme expérimentale – Ateliere de dans, sunet, întrupare și poezie în mișcare pentru femei și adolescente
„Femme monumentale. Femme végétale”, un proiect derulat în Brașov de Asociația Developing Art, deschide discuția despre contextul cultural, social și profesional actual și schimbările pe care acesta le determină în viața femeilor și propune o serie de ateliere cu participare gratuită între 18 septembrie și 14 octombrie.
Ca parte din proiectul de susținere, exprimare și angrenare socială creat și implementat exclusiv de artiste, vor avea loc cinci ateliere gratuite de cercetare experiențială în vederea autocunoașterii și dezvoltării personale, destinate adolescentelor și femeilor din oraș, iar înscrierea se face prin e-mail, la adresa contact@femmedigitale.ro.
Cele cinci întâlniri via dans, sunet, întrupare și poezie în mișcare sunt susținute de artistele Zeyla Tomlyn, Anamaria Guguian, Ana Drăgan, Negru Virginia și Oana Băluță, iar punctul de pornire va fi ce le preocupă pe participante astăzi ca persoane, artiste, mame, femei, adolescente, iar ele vor explora apoi ce practici de dans contemporan, terapie somatică, cercuri de sunet și poezie pot fi adaptate și integrate în viața de zi cu zi.
Programul atelierelor
18 septembrie, ora 17:00 – Zeyla Tomlyn – Circle Sounds | Intuitive Singing Workshop – @ Poienița dinspre Șaua Tâmpei
22 septembrie, ora 18:45 – Anamaria Guguian – Cuvintele corpului @ Casa Armatei
25 septembrie, ora 17:00 – Ana Drăgan – Cuvântul, spațiul în mișcare pe pământ, pe hârtie sau în vânt @ NUC, Lacea 4
13 octombrie, ora 18:45 – Virginia Negru – Către centrul pământului și înapoi. Pentru forțe noi // Practici de dans, relaxare și mișcări contemporane @ Casa Armatei
14 octombrie, ora 18:00 – Oana Băluță – Dansul, efectiv! – Mișcare liberă pentru adolescente @ NUC, Lacea 4
Performance în stradă
În urma atelierelor vor avea loc trei performance-uri stradale adresate, în care artistele din proiect vor genera noi abordări și reprezentări ale femininului.
Performance-urile vor avea loc pe 28 septembrie, pe strada Apollonia Hirscher 18, pe 9 octombrie, pe promenada de sub Tâmpa, și pe 15 octombrie, în poiana Șaua Tâmpei.
Proiectul include și un afiș performativ cu artista Oana Băluță, care va putea fi văzut pe 1 octombrie în vitrina Centrului Cultural Reduta din Brașov.
Inițiativa încadrează locuri cheie ale patrimoniului local și vegetal într-un context cultural ce adresează mituri și istorii locale printr-o perspectivă actuală și inovatoare și își dorește să aducă la un loc atât publicul consumator de acte culturale, dar și artiștii locali, adolescenți, localnici și turiști aflați în trecere în spațiile în care vor avea loc evenimentele.
Proiect de susținere a artistelor independente din Brașov
Prin întreg demersul „Femme monumentale. Femme végétale”, artistele care l-au inițiat își doresc nu doar să stimuleze consumul cultural în rândul publicului din oraș dar și să creeze un nucleu de susținere a artistelor independente din Brașov, prin crearea unei platforme multimedia digitală, femmedigitale.ro, dedicată documentării proiectului și promovării artistelor implicate, care va fi lansată pe 15 septembrie.
Pe termen lung, proiectul vizează maparea artistelor care lucrează și creează în Brașov și oferă o bună oportunitate pentru a face cunoscute întregii comunități munca acestora și, în plus, va funcționa ca o platformă de promovare a evenimentelor culturale.
„Femme monumentale. Femme végétale” este un proiect derulat de Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You și finanțat de Primăria Municipiului Brașov.
Fotografie principală: Oana Băluță