Fernand Léger, omul și artistul, povestit în fotografii în orașul său natal din Normandia
Muzeul Fernand Léger – André Mare din Argentan organizează o expoziție care dezvăluie viața privată a artistului prin intermediul unor imagini realizate de fotografi de renume și de prieteni apropiați.
La Argentan, în regiunea Orne, s-a născut Fernand Léger în 1881. Fiul unui crescător de bovine normand, el și-a petrecut aici copilăria, înainte de a se muta la Paris la vârsta de 19 ani pentru a-și încerca norocul în lumea artei.
Din 2019, casa copilăriei sale găzduiește un muzeu care îi aduce un omagiu acestui pionier al cubismului, precum și lui André Mare, un alt copil al orașului, un precursor al artelor decorative în Franța și un prieten al lui Léger. Aici, între zidurile care l-au văzut crescând, publicul poate descoperi desenele sale din tinerețe, litografii, cărți ilustrate, obiecte de artă decorativă și lucrări picturale, iar până la 3 decembrie, o expoziție intitulată „Fernand Léger, l’homme, l’artiste”.
30 de fotografii
Aproximativ treizeci de fotografii îi redau viața, în studiourile sale pariziene din anii 1950, în timpul șederilor sale la Maison du Gros-Tilleul din Gif-sur-Yvette (Essonne) sau la Touques (Calvados). Unele dintre fotografii sunt semnate de nume celebre, precum Daniel Wallard, Sabine Weiss și Robert Doisneau.
Vizitatorul îi va recunoaşte prietenii, dar și pe soția sa, artista Nadia Khodossievitch. Născută în 1904 într-o familie bielorusă săracă, ea a emigrat la Paris în 1925 cu intenția fermă de a deveni pictoriță. A devenit una, cu talent, dar a fost și membră a Rezistenței și activistă comunistă. Mai întâi studentă și apoi asistentă a lui Fernand Léger, Nadia a devenit amanta acestuia (în ciuda celor douăzeci și trei de ani diferenţă) și apoi soția sa cu trei ani înainte de moartea pictorului.
Muzeul copilăriei
Există două moduri de a-l descoperi pe Fernand Léger. Fie la Biot, în Alpes-Maritimes, unde se află Muzeul „Fernand Léger”, construit pe un teren achiziționat de pictor cu puțin timp înainte de moartea sa, în 1955, fie în Normandia, pentru a vizita Musée d’Argentan. Poate mai puțin cunoscut decât situl Biot, acesta oferă un cadru ideal pentru a descoperi o latură mai intimă a pictorului care a murit în 1955 la Gif-sur-Yvette. Fernard Léger avea doar 3 ani când tatăl său a murit, așa că s-a mutat în această casă din centrul orașului împreună cu mama sa și cu menajera lor.
În 1990, consiliul local a cumpărat casa, care a fost renovată și transformată în muzeu. Grădina a fost recreată cât se poate de fidel, pe baza unei picturi impresioniste a lui Léger, „Le Jardin de ma mère”, care înfățișează casa în 1905. În ceea ce privește arhitectura muzeului, aceasta este inspirată de una dintre cele mai emblematice lucrări ale lui Fernand Léger, „Les Constructeurs”, pictată în 1950 (lucrare care este reprodusă pe un perete întreg al muzeului), prin utilizarea grinzilor metalice, structuri care se regăsesc în multe dintre picturile artistului.
Expoziția „Fernand Léger, l’homme, l’artiste” este deschisă până la 3 decembrie.
Foto credit: Musée Fernand Léger – André Mare