Festivalul Internațional de Street Art Sibiu, la a zecea ediție
Festivalul Internațional de Street Art Sibiu – SISAF a ajuns la a zecea ediție și aceasta are loc între 8 și 14 iulie 2024.
De-a lungul anilor, SISAF a devenit un festival recunoscut internațional, care a lăsat în urmă 117 lucrări pe o suprafață totală de 13.200 metri pătrați. Străzile Sibiului au prins astfel viață prin forme, povești și emoții, fiecare lucrare de artă lăsând o amprentă asupra orașului și asupra întregii comunități.
Anul acesta, timp de o săptămână, grupurile și artiștii invitați vor lucra în diverse locuri din oraș pentru a da formă lucrărilor lor dedicate aniversării festivalului. Toate picturile murale și expozițiile rezultate se înscriu în tema ediției, numită „X-Y”.
Artiștii care realizează picturi murale
Tim Marsh – artist franco-maltez care a mai participat la SISAF în anii 2022, când a pictat celebrul astronaut pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, și în anul 2020, când a înfrumusețat un perete al Bazei Hipice de pe str. Vasile Aaron.
Atoma – artistă de origine română, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, a participat la SISAF la trei ediții în perioada 2019 – 2021, când i-a impresionat pe sibieni cu personajele ei atipice: persoane în vârstă îmbrăcate cool și un bărbat absorbit de tehnologie.
Cristian Scutaru – artist roman participant la SISAF la edițiile din anii 2019, 2020, 2021 și 2023, când a surprins prin lucrări teme cu greutate, prin simboluri și concepte ce trebuie descifrate de privitor.
Alături de ei, au mai pregătit expoziții dedicate festivalului Karina Alexandrescu și grupul Racolaj.
„Sunet și semn”, expoziție din Piața Huet, prezintă lucrările grafice realizate de artista Karina Alexandrescu, îmbinând arta vizuală cu elemente de teorie muzicală. Proiectul explorează relația dintre sunet și reprezentarea grafică, oferind o perspectivă unică asupra modului în care muzica poate fi transpusă vizual. Portretele sunt reinterpretate pentru a reflecta emoțiile și structura muzicală ale compozițiilor lui Igor Stravinski. Expoziția va fi deschisă pe toată durata festivalului.
O expoziție cu lucrări realizate prin tehnica paste-up a grupului Racolaj poate fi văzută începând din 10 iulie în Piața Huet, până în 14 iulie. Lucrările sunt realizate din colaje cu articole decupate din ziare, dând un nou sens vizual și conceptual acestora.
Tur și „vânătoare” de murale
Ultima zi de festival aduce o premieră în program. Street Art Tour va fi îmbinat cu un City Hunt. În 14 iulie, participanții vor explora noile picturi murale realizate în acest an și vor fi provocați să identifice părți din picturi murale realizate în anii trecuți, pe baza indiciilor. În cadrul turului, deplasarea participanților se va face pe biciclete sau trotinete, într-o competiție în echipă, aducând un final interactiv și dinamic ediției aniversare.
Lucrările din acest an vor completa Galeria de Artă Stradală în aer liber a Sibiului – o expoziție atipică, accesibilă localnicilor și turiștilor 365 zile pe an. Aceasta cuprinde, în acest moment, 117 lucrări și va fi completată cu lucrări care își propun să revitalizeze spațiul urban în cadrul celui mai amplu demers de acest gen din țară.
Sibiu International Street Art Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.