Finaliștii pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția 2024. Treisprezece proiecte, înscrise în concurs
Treisprezece proiecte au fost înscrise pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția 2024, iar trei dintre acestea au ajuns în etapa a doua a concursului organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii.
Comisia de selecție a fost alcătuită din Ioana Ciocan, Comisarul participării României la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, Monica Joița, reprezentantul comun al Ministerului Afacerilor Externe și Institutului Cultural Român, Călin Dan, director MNAC, Călin Stegerean, director MNAR, Branko Franceschi, istoric de artă, Francesco Stocchi, director artistic al Museo Nazionale delle Arti del XXI (MAXXI) din Roma, și Alexandru Chituță, director interimar Muzeul Național Brukenthal.
Conform regulamentului de organizare şi funcționare a comisiei de selecţie, la prima întâlnire a membrilor acesteia a fost ales prin vot secret preşedintele comisiei – Ioana Ciocan. Apoi au fost evaluate cele 13 proiecte înscrise și au fost acordate punctaje pentru criteriile prevăzute în art. 6 din regulamentul publicat pe site-urile MC, MAE și ICR.
În urma centralizării punctajelor acordate de fiecare membru al Comisiei, au fost desemnate finaliste (în ordinea alfabetică a titlurilor): „Ce este munca / What Work Is”, „Monumente vii / Living Monuments” și „Te văd pe tine, văzându-te pe tine / I See Yourself Seeing Yourself”.
Dintre cele zece proiecte respinse, pentru trei au fost făcute contestații, acestea fiind de asemenea respinse de comisie. Instituțiile organizatoarea nu au comunicat autorii proiectelor, acest lucru nefiind posibil conform regulamentului.
Finaliștii se întâlnesc cu reprezentanții comisiei pentru detalierea proiectelor
Regulamentul de organizare a concursului prevede ca, pe 29 noiembrie, comisia de selecţie – reprezentată de cel puţin 3 membri printre care comisarul şi preşedintele comisiei – să se întâlnească cu reprezentantul sau reprezentanții fiecărei echipe de autori finalişti pentru detalierea proiectelor și pentru a comunica concurenților temele de aprofundare și cerințele specifice în vederea întocmirii documentației care se va preda pentru etapa a II-a de selecție. Comisia de selecţie nu poate solicita schimbarea conceptului prezentat în prima etapă sau a altor elemente definitorii din punct de vedere curatorial şi/sau expoziţional.
Proiectul câștigător va fi anunțat pe 15 ianuarie 2024.
În 2024, bugetul alocat proiectelor care vor reprezenta România în cele două spații expoziționale ale țării noastre din cadrul Bienalei a fost suplimentat, astfel încât Ministerul Culturii va aloca 850.000 lei pentru proiectul din pavilionul românesc din Giardini della Biennale, iar Institutul Cultural Român va aloca aproximativ 250.000 lei pentru cel din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Pentru 2022, bugetul alocat de cele două entități a fost de 1 milion de lei, la care au fost adăugați 300.000 de euro, fonduri colectate de echipa proiectului „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului” de la sponsori.
Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia va avea loc în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie și este curatoriată de Adriano Pedrosa.
Credit foto: Vlad Eftenie