Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fixația orală a lui Leonardo Silaghi, la Borderline Art Space
fixatie orala

Fixația orală a lui Leonardo Silaghi, la Borderline Art Space

Expoziția de pictură „Fixație orală” a artistului clujean Leonardo Silaghi va fi deschisă la Borderline Art Space din Iași pe 29 august, începând cu ora 18:00. Curatoriată de Georgia Țidorescu, expoziția va putea fi vizitată până pe 1 octombrie.

„Fixație orală” pornește de la fascinația gurii și felul în care aceasta poate lua diferite expresii și forme particulare. Acest concept face parte din teoria psihosexuală a lui Freud, care sugerează că dezvoltarea umană implică trecerea prin diferite etape în care anumite zone ale corpului sunt surse principale de plăcere.

Leonardo Silaghi se folosește de simplificare, reducere la esențial, pentru a reda gura în diferite ipostaze, de la aspectul unei flori sau unui nor până la ambiguizarea sa. Astfel, privitorul se găsește în fața unei reprezentări abstracte, pe care este invitat să o decodeze. În practica sa, Leonardo Silaghi folosește ideile drept un punct de pornire pentru forma finală a lucrărilor, fără a le evidenția. De cele mai multe ori, ideea inițială se diluează până la dispariție. Artistul încearcă să epuizeze toate variațiile unei idei înainte de a începe o nouă lucrare, pentru a observa procesul transformativ și noile concluzii care rezultă din acesta, se arată în prezentarea expoziției.

Într-o primă fază, artistul a abordat teme și estetici de tip industrial sau tehnic, urmând apoi o perioadă de tranziție către o mai mare libertate de exprimare. În cercetările lui, a fost fascinat de simplificare, un principiu cardinal în practica sa, fapt care a diluat bariera dintre subiect și redarea sa tehnică. Prin folosirea aceluiași principiu, paleta utilizată de Silaghi în lucrările expuse la Iași, parte dintr-un ciclu început în 2018, are la bază nuanțe de gri, culoarea fiind mai mult o distragere de la formal decât un ajutor în înțelegerea subiectului.

Despre Leonardo Silaghi

Leonardo Silaghi (n. 1987, Satu Mare) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca, unde și-a obținut masteratul și licența la Universitatea de Artă și Design. Printre expozițiile lui recente se numără: „Like a Light Beam Forgotten on a Porch”, Iomo Gallery, București (2021); „Parțial Decomandat”, Muzeul de Arta Cluj (2021); „Practice for Responsiveness”, Galleria Doris Ghetta, Ortisei (2021); „Echos Beneath the Waves”, Muzeul de Arta Cluj (2020); „L’Art, s’invite dans l’industrie”, Energom, Cluj-Napoca (2019); „Romanian Eyes”, Space K, Seul (2018); „Leonardo Silaghi’’, Galerie Kornfeld, Berlin (2015).

Expoziția de la Iași este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Evadări post-umane”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași.