Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Flesh and Soul: Bacon / Ghenie” ajunge în septembrie la Seul
bacon ghenie

„Flesh and Soul: Bacon / Ghenie” ajunge în septembrie la Seul

Expoziția „Flesh and Soul: Bacon / Ghenie”, cu mai mult de 15 lucrări realizate de Francis Bacon și Adrian Ghenie, va ajunge în luna septembrie la Seul.

Ulterior succesului de care s-a bucurat în luna mai la Hong Kong, unde a debutat, Christie’s și HomeArt au anunțat că „Flesh and Soul: Bacon / Ghenie” va fi deschisă la BOONTHESHOP – Cheongdam, între 3 și 5 septembrie.

Va fi prima dată când o expoziție comună Bacon – Ghenie are loc în Coreea de Sud. Accesul publicului va fi gratuit.

Prezentarea expoziției la Seul va coincide cu târgurile Frieze Seul, Kiaf SEOUL și Kiaf PLUS. Este așteptat ca ea să ajungă și în alte locuri din Asia.

Bacon și Ghenie, conversație dramatică

Considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai secolului 20, Francis Bacon (1909 – 1992) a fost un artist prolific, a cărui creație s-a concentrat pe portretistică și violență, tensiune și turbulență, agonia vieții. Lucrările lui sunt deținute de colecții publice importante din lume, dar și private. La licitații, ele sunt vândute pentru sume cu opt cifre.

Tripticul „Three Studies of Lucian Freud” (1969) a fost vândut în 2014, la Christie’s New York, pentru 142 milioane de dolari, fiind la acea vreme cea mai valoroasă pictură din lume.

În 2022, un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon a fost adjudecat în licitaţie la Sotheby’s contra sumei de 50,2 milioane de euro, un record pentru o singură lucrare a artistului.

two studies for a self portrait, bacon

„Two Studies for a Self-Portrait”, Francis Bacon

Adrian Ghenie (n. 1977, Baia Mare) se folosește de artă, la fel de Bacon, pentru a aborda traumele umanității, dar preocupat de suferințele în masă și de forțele binelui și răului. Tehnicile lui sunt neortodoxe, spun curatorii, creând pânze care sunt dure, întunecate deseori cu un aer cinematografic.

Lucrări ale lui Ghenie apar, între altele, în colecțiile Centre Pompidou din Paris, Hammer Museum din Los Angeles, S.M.A.K. din Ghent, Long Museum din Shanghai și San Francisco Museum of Modern Art.

În luna mai 2022, lucrarea „Pie Fight Interior 12” a fost vândută la Christie’s Hong Kong pentru suma de 10,37 milioane de dolari, stabilind un record pentru Ghenie.

ghenie

„The Sunflowers in 1937” (2014), ulei pe pânză Adrian Ghenie. Credit foto: Christie’s

Cristian Albu, care conduce Departamentul de arta secolelor 20 și 21 la Christie’s Asia Pacific, a comentat în luna aprilie: „Această expoziție, prima de acest fel, explorează paralelele fascinante dintre doi pictori extraordinari din epoca modernă. Cu opere de artă ca «Seated Figure» (1960) și «Two Studies for a Self-Portrait» (1970) ale lui Bacon și «Collector 3» (2008) și «The Sunflowers in 1937» (2014) ale lui Ghenie, expoziția va plasa lucrările lor într-o conversație dramatică”.