Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon – adjudecat în licitaţie la suma-record de peste 50 de milioane de euro
portrait of lucian freud, francis bacon

Un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon – adjudecat în licitaţie la suma-record de peste 50 de milioane de euro

Un portret al lui Lucian Freud realizat de Francis Bacon a fost adjudecat în licitaţia Sotheby’s din 29 iunie, contra sumei de 50,2 milioane de euro (43,3 milioane de lire sterline), informează Agence France-Presse.

Potrivit sursei citate, acest preţ este un record pentru o lucrare „single” de Bacon.

„Study for Portrait of Lucian Freud”, realizat în 1964, este o „alăturare unică a doi dintre cei mai importanţi pictori din canonul artei de secol XX”, au precizat reprezentanţii Sotheby’s.

Ilustrarea unei prietenii

Lucrarea arată un Lucian Freud cu pieptul dezgolit, cu un chip distorsionat, aşezat pe o bancă.  Pictura este, astfel, „o mărturie a capacităţii lui Bacon de a surprinde, în pictură, complexitatea psihicului uman”, mai arată reprezentanţii casei de licitaţii.

Artiştii au fost prieteni apropiaţi, dar şi rivali, fascinaţi de ilustrarea omului şi au fost modele unul altuia de multe ori.

Tripticul lui Bacon, „Three Studies of Lucian Freud”, a fost vândut în 2013, pentru 142,4 milioane de dolari – sumă care a fost record până în 2015, când a fost surclasată de preţul de adjudecare pentru o lucrare de Picasso.

Bacon a murit în 1992, iar Freud, în 2011.

Credit foto: Sotheby’s