Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Foreigners Everywhere” – Bienala de Artă de la Veneția 2024, dedicată artiștilor călători
la biennale, bienala venetia, pavilion central, curatorial.ro

„Foreigners Everywhere” – Bienala de Artă de la Veneția 2024, dedicată artiștilor călători

Ediția din 2024 a Bienalei de la Veneția, cel mai important festival de artă din lume, se va axa pe outsideri, străini și nu numai. Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă va avea loc între 20 aprilie și 24 noiembrie 2024 (cu avanpremieră pe 17, 18 și 19 aprilie) și este curatoriată de Adriano Pedrosa.

Expozițiile vor avea loc, ca în anii anteriori, în Giardini și Arsenale și în diverse spații din orașul italian.

Pedrosa, director artistic al Museu de Arte de São Paulo, a explicat tema bienalei într-o conferință. El a numit expoziția „Foreigners Everywhere” (Străini pretutindeni), o referire la o piesă din 2004 a lui Claire Fontaine care prezintă această frază scrisă în mai multe culori și limbi diferite. Această lucrare este, la rândul ei, o aluzie la un colectiv anarhist cu același nume în italiană, Stranieri Ovunque, cu sediul la Torino.

Străini pretutindeni, sintagmă cu dublu sens

Adriano Pedrosa și-a explicat alegerea: „Fundalul este o lume care se confruntă cu crize multiple privitor la circulația și existența oamenilor între țări, națiuni, teritorii și granițe, care reflectă pericolele și capcanele limbii, ale traducerii și ale etnicității, exprimând diferențele și disparitățile condiționate de identitate, naționalitate, rasă, sex, sexualitate, bogăție și libertate. În acest peisaj, sintagma Foreigners Everywhere are – cel puțin – un dublu sens. În primul rând, oriunde te duci și oriunde te afli vei întâlni străini – ei/noi suntem peste tot. În al doilea rând, indiferent unde te afli, ești întotdeauna, cu adevărat și în adâncul sufletului tău, un străin”.

El a subliniat că Bienala de Artă din 2024 se va concentra pe artiștii care sunt ei înșiși străini, imigranți, expatriați, diasporeni, emigranți, exilați și refugiați, „în special pe cei care s-au mutat între Sudul Global și Nordul Global”.

„Expoziția se desfășoară și se concentrează pe producția unor subiecte conexe: artistul queer, care s-a mișcat în cadrul diferitelor sexualități și genuri, fiind adesea persecutat sau scos în afara legii; artistul outsider, care se află la marginile lumii artei, la fel ca autodidactul și așa-numitul artist popular; precum și artistul indigen, frecvent tratat ca un străin în propria țară”.

Bienala va cuprinde și un Nucleo Storico, care va reuni lucrări din America Latină, Africa, lumea arabă și Asia secolului XX. În plus, o secțiune specială din Nucleo Storico va fi dedicată diasporei artistice italiene din întreaga lume în secolul XX.

Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, a mai spus curatorul, va fi „o celebrare a străinului, a celui îndepărtat, a outsiderului, a queer-ului, precum și a autohtonului”.

Este prima dată când Bienala de la Veneția este curatoriată de un profesionist din America Latină. Printre țările care și-au anunțat reprezentanții se numără Marea Britanie (John Akomfrah), Canada (Kapwani Kiwanga), Estonia (Edith Karlson), Franța (Julien Creuzet) și Lituania (Pakwui Hardware). Concursul pentru desemnarea reprezentantului României va fi organizat toamna aceasta.

Cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă va prezenta, ca de obicei, participările naționale cu propriile expoziții în pavilioanele de la Giardini și Arsenale, precum și în centrul istoric al Veneției. Începând din 22 iunie, va fi disponibil online formularul de înscriere a propunerilor pentru evenimente colaterale. Proiectele selectate – promovate de organizații și instituții internaționale non-profit care activează în domeniul artei – vor fi amenajate în orașul Veneția. Ediția trecută a înregistrat, după cum au anunțat organizatorii, mai mult de 800.000 de vizitatori.