Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fostă gară din Paris va deveni Muzeul Giacometti
lucrare alberto giacometti, city square i, giacometti foundation

Fostă gară din Paris va deveni Muzeul Giacometti

Gare des Invalides, fostă stație de tren din Paris și fost sediu Air France, va fi complet renovată și va deveni, în 2026, Muzeul Giacometti.

Cea mai mare colecție cu lucrări ale pictorului și sculptorului suprarealist elvețian Alberto Giacometti va fi găzduită în fosta gară de pe malul Senei.

Fundația Giacometti va avea reședința în fosta Gare des Invalides, iar inaugurarea muzeului este stabilită pentru 2026.

În prezent lucrările lui Giacometti sunt găzduite de Giacometti Institute, într-un conac art deco din Arondismentul 14, în apropiere de atelierul din Montparnasse al artistului care a murit în 1966. El a trăit și lucrat acolo timp de 40 de ani.

Institutul are 95 de tablouri, 260 de lucrări în bronz, 550 mulaje din gips și mii de desene și gravuri, precum și o arhivă mare de documente ale artistului și o parte din biblioteca lui. Spațiul de care dispune nu este însă suficient pentru a fi expuse.

Muzeu cu 6.000 de metri pătrați pentru expoziții și proiecte

Catherine Grenier, directoarea instituției, a spus că noua clădire va oferi 6.000 de metri pătrați pentru a prezenta lucrările și a dezvolta diverse proiecte. „Vom avea jumătate din ea, un spațiu chiar mare și frumos. Vom avea suficient loc să prezentăm colecția Giacometti, dar și expoziții temporare și proiectul nostru pentru o școală de artă”, a declarat ea pentru Le Monde.

Văduva artistului, Annette, care a murit în 1996, a dorit ca întreaga colecție să rămână la Paris. Directoarea a precizat că, dacă nu ar fi fost găsit un spațiu potrivit, aceasta nu ar fi rămas în oraș pe termen nelimitat.

Imobil de peste un secol, complet renovat

Gare des Invalides a fost construită pentru Paris Exposition Universelle 1900 pentru a facilita transportul persoanelor spre și dinspre Versaille și Bretagne. A fost concepută de arhitectul Juste Lisch, care a lucrat în 1852 la renovarea Palatului Élysée, ca imobil cu un singur nivel asemănător cu o seră, dar cu subsol, o curte și esplanadă.

A fost funcțională până în 1935, când trenurile care plecau spre coasta de vest a Franței au fost relocate în stația Montparnasse.

Clădirea a devenit „terminal satelit” al Air France în 1946, oferind servicii pentru aeroporturile Orly și Le Bourget. Air France a plecat de acolo în iulie 2022. Imobilul este proprietate a orașului Paris și va fi renovat în întregime.