Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Fotografie de presă, la Centrul Cultural Maghiar din București
foto presa institutul liszt, concurs brassai

Fotografie de presă, la Centrul Cultural Maghiar din București

Cele mai reușite creații prezentate în concursul de fotografie de presă Brassaï, organizat de Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, vor fi expuse la Centrul Cultural Maghiar din București în perioada 22 februarie – 11 martie.

Expoziția dedicată concursului are loc pentru al patrulea an consecutiv. Vernisajul e programat pe 22 februarie, la ora 19:00, cu prezență fizică și online, putând fi urmărit pe pagina de Facebook a Institutului Liszt.

„Patronul” concursului, Brassaï, pe numele său real Halász Gyula (Braşov, 9 septembrie 1899 – Èze, Alpes-Maritimes, Franţa, 8 iulie 1984) a fost unul dintre renumiţii fotografi ai secolului XX, care s-a remarcat şi ca artist plastic și scriitor. Articolele lui au apărut în publicaţii de limbă maghiară, precum Brassói Lapok, Napkelet, Keleti Újság şi Periszkóp, a scris romane, a ilustrat poezii, sculpturile sale au fost expuse alături de cele ale lui Picasso, iar un film al său a fost premiat la Festivalul de la Cannes. Cartea intitulată „Dialoguri cu Picasso” a cunoscut 12 ediţii în limba franceză. Brassaï este considerat părintele graffiti.

Seriile „Ricsi” și „Lupta cu Covid-ul”, marile câștigătoare ale concursului Brassaï

La a șasea ediţie a concursului de fotografie de presă Brassaï au putut participa fotoreporteri şi jurnalişti maghiari din România şi din străinătate, respectiv fotografi din Ungaria şi din alte țări care au imortalizat viaţa maghiarilor din România ori din țările vecine Ungariei în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 mai 2021.

Câştigătorul marelui premiu Brassaï este Móricz Sabján Simon, cu seriile de fotografii intitulate „Ricsi” și „Lupta cu Covid-ul”. Câștigătorul categoriei portret și al categoriei sport este fotograful Kerekes István (Ungaria), născut la Târgu Mureş. La categoria fotografie socială, premiul a fost decernat artistului fotograf Sánta István Csaba (Italia), originar din Sfântu Gheorghe. Ótos András, fotoreporterul ziarului Magyar Szó din Voivodina (Serbia) a devenit câştigătorul categoriei fotografie de eveniment. Câștigătorul categoriei fotoreportaj de anul acesta este Barabási Attila Csaba. Mențiuni au primit Albert Levente, Kocsis Csaba, Pográcz Panni, Sinka Pál, Szekeres Attila și Szigeti Vajk István.

Asociaţia Internațională Euro Foto Art a acordat trei premii – Kerekes István (medalia de aur), Albert Levente (medalia de argint), Kocsis Csaba (medalia de bronz). Revista Újvárad a oferit un premiu special, câștigat de Sánta István Csaba.

Credit foto: Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București