Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Fotografii rare cu Brâncuși și lucrări ale avangardiștilor Brauner, Maxy, în licitație la casa Historic
afis expozitie victor brauner

Fotografii rare cu Brâncuși și lucrări ale avangardiștilor Brauner, Maxy, în licitație la casa Historic

Fotografii rare cu Brâncuși, afișe de Victor Brauner și Max Herman Maxy, tablouri de Marcel Iancu, volume de Gellu Naum și Gherasim Luca, corespondențe Geo Bogza și Oskar Kokoschka se află între cele 182 de loturi care vor fi licitate pe 9 martie, la casa Historic, în sesiunea dedicată avangardei și avangardiștilor.

Fotografie cu Brâncuși, piesă extrem de rară

constantin brancusi 1963

O piesă extrem de rară în această licitație este o fotografie în care Constantin Brâncuși apare la amplasarea „Mesei Tăcerii” și se vinde de la 2.500 de euro. Lotul are o estimare stabilită între 4.500 și 9.000 de euro. Fotografia a fost realizată de Marcu Micu în 1938.

O altă fotografie îl înfățișează pe Constantin Brâncuși în compania echipei culturale a Ambasadei Române de la Paris. Alături de Constantin Brâncuși în fotografie îl regăsim pe ministrul Ion Dragu și pe consulul general Emil Pavelescu, alături de un grup de apropiați. Fotografia a fost realizată în reședința de la Paris a lui Ion Dragu în anul 1939. Fotografia a fost oferită autoarei Elena Udriște, conform însemnării de pe verso, cea care a scris un ghid istoric al orașului Târgu-Jiu. Prețul de pornire este 1.500 de euro.

În plus, un lot format din corespondență, fotografii și documente personale ale pictorului Oskar Kokoschka pentru Barbu Brezianu, cu referire la Constantin Brâncuși, are un preț de pornire de 1.500 de euro.

În aceeași sesiune de vânzări, afișul expoziției lui Victor Brauner „Oeuvres anciennes. Oeuvres Récentes”,  organizată la Paris, la galeria Le Point Cardinal, în data de 4 aprilie – 18 mai 1963, este scos la vânzare de la 500 de euro. Afișul a fost realizat în tehnica serigrafiei, cu intervenții manuale.

marcel iancu

„Paysage”, cromolitografie imprimată pe hârtie de înaltă calitate, lipită pe carton de Marcel Iancu, se vinde de la 500 de euro.

Lucrarea nu face parte din seria oficială, fiind un exemplar unic, purtând mențiunea „l’épreuve d’artiste”, fiind rezervată autorului. Aceasta este semnată de autor în creion în colțul din dreapta jos. Lucrarea a făcut parte din colecția fostului ministru de Externe Ștefan Andrei.

Creații inovatoare

Avangardiștii s-au concentrat asupra creației ca proces, rezultatul creației căzând în plan secund. Încă de la început, creațiile avangardiștilor români au ajuns să fie cunoscute în toată lumea, plasând arta românească în elita avangardei universale. Fie că vorbim despre publicații, lucrări grafice, volume de proză sau poezie, fotografii sau corespondențe, avangardiștii români au lăsat în urma lor numeroase dovezi ale ideilor lor despre artă.

Tristan Tzara, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Marcel Iancu, Urmuz, Stephan Roll, Sașa Pană, B. Fundoianu, Ilarie Voronca sunt doar câteva dintre numele care s-au făcut remarcate, nu doar îl plan național, în urma creațiilor inovatoare și influențelor pe care le-au avut asupra generațiilor următoare.

Licitația „Avangardă și Avangardiști” va avea loc online, de la ora 19.00.