Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Fotografii realizate pe plăci de sticlă, imagini de arhivă și picturi în stil brâncovenesc, la Palatul Mogoșoaia
old,historical,buiding,at,mogosoaia,palace,(palatul,mogosoaia),near,the

Fotografii realizate pe plăci de sticlă, imagini de arhivă și picturi în stil brâncovenesc, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia găzduiește în luna martie, în mai multe spații ale sale, cinci expoziții de fotografie și pictură. Acestea vor fi vernisate pe 5 martie și vor putea fi vizitate până pe 28 martie.

Fotografie din 1951

În galeria Parter va fi deschisă expoziția „Palatul Mogoșoaia și alte imagini emblematice din Arhiva Fotografică Agerpres”, care prezintă aspecte din curtea palatului și de la diverse evenimente organizate aici, cea mai veche imagine care va fi expusă datând din anul 1951. Vor fi prezentate și panouri care înfățișează clădiri emblematice, personalități și momente importante din istoria țării noastre.

Arhiva fotografică a agenţiei naţionale de presă Agerpres cuprinde 445.000 de filme, peste 5.000 de plăci fotografice, totalizând peste 4.500.000 de fotografii. Este vorba de fotografii de presă din perioada 1927 – 2003.

Fotografia prin metamorfoza picturilor

Parterul Palatului Mogoșoaia va găzdui și o expoziția fotografului Octavian Bâlea, „O poveste despre nașterea fotografiei”, care cuprinde fotografii realizate pe plăci de sticlă și emulsie ortocromatică, precum și aparatură și tehnică fotografică de epocă.

„Vreau să spun povestea fotografiei printr-o metamorfoză a picturilor, o distorsionare succesivă a realității, urmată de o revelare a fotografiei ca un vis, exact ca în vremea lui Niépce, care a inventat fotografia dintr-o frustrare născută din propria lui inabilitate de-a replica în mod fidel realitatea prin intermediul picturii”, transmite Octavian Bâlea.

Instantanee din pandemie, sentimente și noi comportamente

Alexandra Gogu vernisează, la galeria Foișor, expoziția de fotografie „Pandemic 101”. Aceasta reprezintă un jurnal vizual, după cum explică fotografa, o trecere în revistă a schimbărilor apărute în relațiile interumane, ca urmare a distanțării sociale impuse prin starea de urgență și, ulterior, prin starea de alertă.

„Pe parcursul realizării acestor mărturii vizuale nu m-am simțit influențată numai de situația schimbării, ci și de sentimente precum furie, revoltă, curiozitate și mai ales de necesitatea de a înțelege noile comportamente umane”, mărturisește fotografa.

Elevi de la „Lazăr” și picturi în stil brâncovenesc

Elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureștii deschid, la Cuhnie, expoziția de pictură intitulată „Lăzăriști în stil brâncovenesc”. Aici sunt prezentate creațiile artistice inspirate din stilul brâncovenesc ale elevilor din clasele V – XII de la colegiului bucureștean.

Artă experimentală din reflecție personală

Până la finalul lunii martie, galeria Ghețărie va găzdui proiectul expozițional „Experiment. Techne. Imagination” al artistei Maria Panțur.

„Prezența este aici tot ce contează, ideal ar fi chiar și fară propriile gânduri (va ajuta un pic și muzica din surdină). Elementul cel mai important este trăirea, actul observației, înțelegerea lucrării corelând văzul cu imaginația. Ce nu este prezentat în expoziție ori este de la sine înțeles ori lăsat la îndemâna privitorului să-și imagineze și să se integreze în acest proces de reflectare și revelație”, spune Panțur.

Artista continuă: „Expoziția este ea însăși o reflecție personală asupra propriului drum, reflecție pe care nu doresc să o mai privesc în solitudine, ci alături de un public. Deseori alfăm mai multe despre noi, lăsându-ne la o parte, separându-ne de noi, având încredere în realitatea exterioară și detașându-ne de reflectarea subiectivă”. Curatoarea expoziției este Ioana Stelea.