FOTOREPORTAJ – Expoziție de fotografie „Între cer și pământ”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Aurel Cepoi expune la Muzeul Național de Artă al Moldovei, până la 9 octombrie, fotografii emoționante cu case și sate abandonate, din perspectiva obiectelor rămase în urma oamenilor. Proiectul se numește „Între cer și pământ” și este o documentare în imagini a ceea ce rămâne în urma celor plecați.
O cameră mică cu de toate, cerul, ochelarii vechi, lingurile și farfuriile abandonate după micul dejun sunt câteva dintre imaginile surprinse de fotograf în casele pe care le-a văzut între vara lui 2020 și începutul anului 2022.
Documentarism liric
„Proiectul a demarat oarecum sub influența versurilor lui T. S. Eliot din «Tărâmul Pustiit» și «Oameni găunoși», unde e adus în prim-plan un întreg tărâm pustiit, cu o stare emoțională de declin cultural continuu și pierdere a reperelor morale, caracteristice modernității. De asemenea, am fost inspirat de lucrările fotografului Walker Evans din timpul Marii recesiuni din America, primul fotograf care a minimalizat rolul calității fotografiei în folosul conținutului sau esenței și primul care a demonstrat că proiectele documentare pot exista și fără a conține imagini de persoane. Stilul poate fi numit documentarism liric”, spune Aurel Cepoi în catalogul expoziției.
El a încercat să redea atmosfera din multe case și sate abandonate, din perspectiva obiectelor rămase, uitate sau părăsite, obiecte care preiau locul persoanelor și devin ele însăși personificate, substituind locul gospodarilor dispărute.
Acest proiect „este o poveste despre obiectele și imaginile care rămân după ce te-au servit și ajutat să treci prin viață. Un abandon deliberat care te provoacă să te gândești la cei care le-au deținut și relația lor cu ele”, adaugă autorul imaginilor.
Cine este Aurel Cepoi
Aurel Cepoi, născut la 25 iulie 1968, în satul Ochiul Alb, raionul Drochia, Republica Moldova, a absolvit școala din sat în anul 1985 și Institutul Politehnic din Chișinău în 1992. Este absolvent al New York Institute of Photography (2016).
Fotografiază din pasiune, preponderent proiecte cu impact documentar. În februarie 2016, a organizat o expoziție în scop caritabil despre Asia Mijlocie. Banii au fost donați Centrului Tony Hawks pentru reabilitarea copiilor cu dizabilități. Este laureat al premiilor The Independent Photographer, Tokyo Prize Awards, Australian Prize Awards și LensCulture.
Este autorul fotografiilor pentru volumul „Ilarie Voronca, Peste diagonala sângelui, Poeme alese”, de Emilian Galaicu-Păun (Cartier de colecție nr.8, editura Cartier, 2016).
În anul 2021 a lansat primul album de autor, „The Last and the Lost. The transition of Iranian nomads into disappearance” (editura Cartier, 2021), și a organizat și expoziția cu același nume la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.
Credit foto: curatorial.ro