Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Fox Hill, Upper Norwood” ar putea fi primul tablou pictat de Pissarro la Londra

„Fox Hill, Upper Norwood” ar putea fi primul tablou pictat de Pissarro la Londra

Tabloul „Fox Hill, Upper Norwood”, expus la National Gallery, este unul dintre cele 12 care au supraviețuit și pe care Camille Pissarro le-a pictat în timpul exilului auto-impus la Londra, de la sfârșitul anului 1870 până la mijlocul anului 1871, în timpul războiului franco-prusac. Artistul și familia sa au sosit la începutul lui decembrie 1870 și s-au stabilit pentru scurt timp în satul din sudul Londrei.

La sosirea sa, iarna era deosebit de rece, permițându-i lui Pissarro să continue să picteze tipul de peisaje de iarnă pe care le-a creat în Franța în iarna anilor 1868-1869.

„Fox Hill, Upper Norwood” este poate primul tablou pe care artistul francez l-a pictat la Londra.

Peisajele franceze i-au influențat stilul

Una dintre cele mai rurale scene ale grupului, este deosebit de asemănătoare cu peisajele pe care le pictase la Louveciennes, în special cu cele despre Versailles.

În acest stil, se vede un drum simplu mărginit de case, fumul de coș care se contopește cu norii. Trei oameni, (două femei și un bărbat cu pălărie înaltă și baston) trec unii pe lângă alții, hainele lor de iarnă asortându-se cu arbuștii și copacii goi.

Camille Pissarro s-a născut în St. Thomas (pe atunci Antilele Daneze) în Indiile de Vest, dar a trăit și a lucrat în principal în zona Parisului. A vizitat Londra în 1870-‘71. A fost un impresionist și a pictat în principal peisaje. A fost influențat de Millet și Corot. Pissarro a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea. Contribuţia pe care a avut-o a ajutat la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat.

Foto credit: National Gallery of London