Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Franța a aprobat restituirea unor lucrări de artă furate de naziști, inclusiv opere de Klimt și Chagall
rosiers sous les arbres

Franța a aprobat restituirea unor lucrări de artă furate de naziști, inclusiv opere de Klimt și Chagall

Franța a finalizat restituirea a 15 opere de artă care au fost vândute sub constrângere sau furate de naziști, inclusiv picturi de Gustav Klimt și Marc Chagall, potrivit artnews.com.

Proiectul de lege a fost aprobat în unanimitate, marți, de Adunarea Națională din Franța și se așteaptă să fie aprobat de Senat pe 15 februarie.

Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, a salutat votul, spunând că deposedarea continuă de opere de artă a reprezentat „negarea umanității (a acestor familii evreiești), a memoriei lor, a amintirilor lor”.

Printre lucrările din colecție se află și un Chagall, intitulat „The Father”, care i-a fost furat lui David Cender, muzician evreu polonez și lutier, care a sosit în Franța în 1958. Pictura a intrat în colecțiile naționale franceze în 1988.

„Rosiers sous les arbres (Roses Under the Trees)” de Klimt, circa 1905, ce redă o multitudine de frunze, flori și fructe ca un mozaic de culori, este o altă lucrare ce va fi restituită.

Proprietarul original, austriaca de origine evreiască Nora Stiasny, a moștenit pictura la moartea unchiului ei, industriașul și colecționarul de artă Viktor Zuckerkandl, în 1927. Pe lângă „Rosiers sous les arbres”, șapte picturi de Klimt au fost lăsate moștenire de Zuckerkandl.

Stiasny a fost obligată să vândă tabloul ca urmare a anexării Austriei de către Germania în 1938. Ea a fost ucisă în Polonia, în 1942.

În colecția Musée d’Orsay din 1980

Pictura s-a aflat în colecția Musée d’Orsay din 1980, după ce a fost cumpărată de guvernul francez de la Galeria Nathan Peter din Zurich.

Stiasny a vândut tabloul lui Philipp Häusler, directorul Școlii de Arte Aplicate din Viena și membru al partidului nazist, în 1938 pentru o sumă infimă. Häusler a introdus clandestin lucrarea în Frankfurt și a păstrat-o în colecția personală până la moartea sa în 1966.

Conform legii franceze, guvernul este obligat să depună un proiect de lege care să aprobe restituirea unui tablou din colecția sa națională, pe motiv că este un bun cultural furat.

„Această decizie de a returna o operă de artă majoră din colecțiile publice ilustrează angajamentul nostru față de justiție și reparație pentru familiile jefuite”, a spus ministrul Culturii.

Restituirea tabloului de Klimt face parte dintr-o campanie mai amplă a Franței de identificare a obiectelor din colecția sa națională furate între 1933 și 1945.

Foto credit: Musée d’Orsay