
Fresce monumentale excepționale pe fond roșu, descoperite într-o sală de banchet din Pompei
Îngropat sub cenușa Vezuviului din anul 79 d.Hr., vechiul oraș roman Pompei, din care o treime nu a fost încă excavată, continuă să dezvăluie noi minunății încremenite în timp.
Arheologii au anunțat descoperirea, în zona 10 a cartierului rezidențial „IX” al sitului antic, a unei săli de banchet decorate cu o friză monumentală rară. Această friză, cu figurile sale în mărime naturală pe un fundal roșu, concurează cu cea mai faimoasă lucrare din oraș.
Un exemplu rar de megalografie
Este vorba de o descoperire majoră, deoarece această friză, alături de cea din Vila Misterelor (cele mai vizitate fresce din Pompei, de asemenea cu un fond roșu flamboaiant și datând din secolul I î.Hr.), este singurul exemplu cunoscut de megalografie (pictură monumentală) care înfățișează rituri dionisiace. Un „document istoric extraordinar” și „un moment important pentru arheologia italiană și mondială”, a spus ministrul italian al Culturii, Alessandro Giuli.
Pe trei pereți delimitați de un rând de coloane rupte, roșul vibrant al frescelor electrizează privirea.
În această sală de banchet, care odinioară se deschidea spre o grădină, aceste lucrări superbe datând din anii 40-30 î.Hr. (cu mai mult de un secol înainte de erupție) înfățișează o procesiune dionisiacă, animată de bacante (adepții lui Bacchus, zeul vinului, numit Dionysos în greacă).
O reprezentare a misterelor dionisiace
Defilează, de asemenea, vânători care poartă un copil sacrificat, o sabie sau măruntaiele unui animal, precum și tineri satiri cu urechi ascuțite care cântă la flaut.
Una dintre aceste creaturi cu picioare de capră execută acrobatic o libație (ritualul de a turna un lichid ca ofrandă pentru un zeu) cu vin. În centrul compoziției, o femeie este însoțită de un bătrân care poartă o torță: este o initianda, o femeie muritoare care urmează să fie inițiată în misterele lui Dionysos în timpul unui ritual nocturn.
Arheologii au numit această locuință Casa lui Thiasos – thiasus fiind grupul de satiri și bacante care îl însoțesc pe Dionysos sau grupul de adoratori ai acestui zeu în timpul unui „cult al misterelor” rezervat inițiaților. Surprinzător, toate figurile din aceste fresce sunt reprezentate pe piedestal, ca și cum ar fi statui, în timp ce gesturile lor, nuanța pielii și mișcarea țesăturilor hainelor le conferă un aspect deosebit de viu.
Foto credit: Pompeii – Parco Archeologico