Fritz Kreisler – un cosmopolit în exil, expoziție 3D / VR disponibilă în România
Expoziția „Fritz Kreisler – un cosmopolit în exil. Copilul minune devenit «regele violoniștilor»” este accesibilă publicului român, până pe 30 octombrie, grație unui tur 3D / VR oferit în exclusivitate de Forumul Cultural Austriac pe site-ul său.
Acest proiect este prezentat grație unui parteneriat între Centrul Exilarte și Ministerul austriac al Afacerilor Europene si Internaționale.
Expoziția a fost realizată de Exilarte – Centrul pentru studierea muzicii interzise al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena pentru a marca 60 de ani de la moartea lui Fritz Kreisler (1875 – 1962).
Turul virtual este disponibil pe bmeia.gv.at.
Istoria familiei Kreisler
Această expoziție prezintă istoria familiei violonistului Fritz Kreisler și perioada petrecută de el la Viena, prin intermediul a numeroase fotografii, înregistrări audio și documente diverse.
Sunt explicate atât stilul său de interpretare – în special a marilor concerte și sonate de Beethoven -, cât și maniera sa componistică și modul în care realiza aranjamentele orchestrale.
De asemenea, este analizat contextul expulzării sale de către regimul nazist din motive „rasiale”. În buna tradiție a expozițiilor Exilarte, parcursul de viață al lui Fritz Kreisler este documentat în legătură cu contextul epocii și cu parcursurile altor muzicieni de renume exilați și / sau ostracizați în acea perioadă, precum Alma și Arnold Rosé, Carl Flesch, Bronislaw Huberman, Ferdinand Adler, cvartetul Busch și cvartetul Rostal.
Cine a fost Fritz Kreisler
Fritz Kreisler (1875, Viena – 1962, New York) a fost discipolul tatălui său în ale muzicii, înainte de a intra, în 1882, la Conservatorul Gesellschaft der Musikfreunde din Viena (astăzi mdw – Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena), unde a studiat cu Josef Hellmesberger Jr. și Anton Bruckner.
La vârsta de 7 ani, era cel mai tânăr „copil minune” care fusese acceptat vreodată în această prestigioasă școală. Ulterior, a urmat studii la Paris, care i-au deschis porțile spre primul său turneu de răsunet, în SUA, realizat împreună cu pianistul Moriz Rosenthal în 1888.
După succese cu Filarmonicile din Viena și Berlin, Fritz Kreisler a început una dintre cele mai strălucitoare și cele mai profitabile financiar cariere de solist ale vremii.
Când regimul național-socialist a preluat puterea în Germania, artistul a fost marginalizat progresiv, din cauza ascendenței sale evreiești. Odată cu așa-numita „anexare” a Austriei de către Germania nazistă, în martie 1938, lui Fritz Kreisler i-a fost retras pașaportul austriac. După ce a obținut cetățenia franceză, artistul a fost nevoit să se exileze în Statele Unite, în septembrie 1939. S-a stabilit cu soția sa la New York și a fost naturalizat în 1943. Ultima apariție publică a lui Kreisler a fost în 1949. După plecarea sa peste ocean, violonistul nu a mai călătorit vreodată în Europa. A murit la New York, în 1962.
Credit foto – (c) Exilarte Zentrum