Galeria de Artă Națională a Muzeului Național Brukenthal, redeschisă publicului
Galeria de Artă Națională a Muzeului Național Brukenthal va fi redeschisă publicului în 24 noiembrie 2024, după lucrări de restaurare și modernizare.
În anul 2008, la Muzeul Național Brukenthal, a fost deschisă Galeria de Artă Românească. Anul acesta, acest modul expozițional a fost închis pentru a găzdui expoziția „Tatra”, din cadrul sezonului cultural România-Polonia. După mai multe lucrări de restaurare și modernizare, începând din 24 noiembrie 2024, va fi redeschisă.
De la arta de secol XV la Corneliu Baba
„Este un fapt minunat ca după schimbul cultural România-Polonia, la Muzeul Național Brukenthal să deschidem o nouă expoziție permanentă – Galeria de Artă Națională. Este o actualizare și o împrospătare a fostei galerii de artă românească deschisă în anul 2008. De această dată, vom schimba discursul expozițional. Acesta va începe cu secolul al XV-lea și se va termina la artistul Corneliu Baba. Avem în vedere ca și la Muzeul de Artă Contemporană să deschidem expoziția permanentă «Brukenthal modern», ce va conține lucrări începând de la Corneliu Baba și până în contemporaneitate.
Galeria de Artă Națională va aduce în fața publicului o expoziție excepțională de scluptură, fotografie, piese istorice, carte, desene, fotografie și multe altele. Va fi o expoziție ce se va baza pe vasta colecție a Muzeului Național Brukenthal. Vom avea de asemenea și două module distincte despre Muzeul Asociațiunii Astra și fondul de artă pe care Muzeul Național Brukenthal îl deține și despre fotografie și atelierul Fischer din Sibiu.
Expoziția va sublinia caracterul cosmopolit al artei românești din cele trei provincii și va ilustra, prin lucrări reprezentative, evoluţia picturii din România în cei peste 600 de ani, perioada cuprinsă între secolele XV-XX. Opere valoroase şi celebre ale celor mai reprezentativi maeştri ai artei naţionale vor putea fi admirate într-un spațiu complet renovat și modernizat, realizat de Muzeul Național Brukenthal cu sprijinul Ministerului Culturii și al JTI”, precizează managerul interimar al instituției, Alexandru Constantin Chituță.
Colecție – Achiziții și donații
Colecţia de artă românească a Muzeului Naţional Brukenthal cuprinde mai mult de 2.000 de lucrări, inclusiv unicate, precum şi lucrări de mare expresivitate artistică din perioada cuprinsă între secolele XV – XX, ilustrează evoluţia picturii din România, cu specificul pe care aceasta l-a avut în diferite zone ale ţării.
Așa cum afirmă dr. Iulia Mesea, originalitatea acestui fond patrimonial o constituie prezenţa – alături de lucrări ale celor mai importanţi pictori români – a unui număr însemnat de tablouri (cca. 800 de piese) ilustrative pentru evoluţia fenomenului artistic transilvănean, cu deosebire a celui din sudul provinciei.
Unul dintre cele mai timpurii momente în care s-a pus problema achiziţionării de piese de artă locală este legat de Prima Expoziţie de Artă de la Sibiu din anul 1887, eveniment de anvergură europeană, când, alături de creaţiile unor artişti contemporani europeni, s-au cumpărat şi lucrări de artă transilvăneană. În anul 1950, fondul de pictură și desene al Muzeului Asociațiunii a ajuns la Muzeul Brukenthal.
Dintre achiziţiile care au îmbogăţit fondul de pictură în următoarele decenii se remarcă, prin număr şi valoare, cea provenită în perioada 1959 – 1960, din colecţia pasionatului curator Julius Bielz.
Achiziţionarea unui număr tot mai mare de piese în anii ‘60 a dus la formarea unei importante colecţii de pictură românească modernă şi interbelică. O contribuţie importantă continuă să fie cea a artiştilor care îşi donează, cel mai des, propriile lucrări, precum Maria Cabadaieff, Else Roth, Nicolae Brana, Trude Schullerus, Constantin Ilea și Dan Băjenaru.
Spațiul a mai fost renovat în urmă cu cinci decenii. Au intrat apoi în colecţie piese semnate de câţiva dintre cei mai de seamă artişti români: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Vasile Popescu.
inaugurarea Galeriei de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal a avut loc în 25 noiembrie 2008 și s-a impus ca un eveniment de o importanţă deosebită pentru viaţa culturală a oraşului şi a ţării. În 2024, noua Galeria de Artă Națională a Muzeului Național Brukenthal va aduce o seamă de lucrări cuprinse în perioada secolelor XV-XX.